Iranul va cumpăra avioane de luptă Su-35 din Rusia, relatează un post de televiziune iranian, citat de Reuters.

Iranul a ajuns la un acord pentru a cumpăra avioane de vânătoare Su-35 din Rusia, a anunțat sâmbătă presa de stat iraniană. Informația nu a fost confirmată de partea rusă și nu au fost oferite detalii despre contract. Membrii misiunii Iran la ONU au mai dezvăluit că iranienii s-au interesat și de avioane militare din alte țări, fără a le identifica.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, la Teheran, în iulie anul trecut, subliniind bunele relații dintre cele două țări. Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar spune că acestea au fost transportate înainte de începutul războiului din Ucraina.

Forțele aeriene ale Iranului au doar câteva zeci de avioane de atac. Este vorba despre avioane rusești și despre câteva modele americane învechite, achiziționate înainte de revoluția iraniană din 1979.

În 2018, Iranul a declarat că a început producția avionului de vânătoare Kowsar, proiectat la nivel local. Unii experți militari consideră că avionul este o copie fidelă a unui F-5 produs pentru prima dată în Statele Unite în anii 1960.

Iranul şi Arabia Saudită au decis normalizarea relaţiilor diplomatice

Iranul şi Arabia Saudită, două puteri regionale rivale, au ajuns, vineri, la un acord pentru restabilirea relaţiilor diplomatice şi redeschiderea ambasadelor, după ani de tensiuni, informează agenţia The Associated Press.

Negocierile dintre Teheran şi Riyad au fost intermediate de Administraţia de la Beijing, iar acordul reprezintă o victorie pentru China, în contextul creşterii influenţei ţării în zona Golfului Persic, pe măsură ce prezenţa americană pare să se reducă.

Comunicatul privind normalizarea relaţiilor diplomatice a fost emis de Ali Shamkhani, secretar al Consiliului pentru Securitate Naţională din Iran, de un oficial saudit şi de Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez.

„După implementarea deciziei, miniştrii de Externe din cele două ţări se vor întâlni pentru a pregăti trimiterea ambasadorilor”, a transmis un oficial iranian citat de Televiziunea publică de la Teheran.