Iranul nu va rămâne indiferent dacă Rusia va folosi drone de fabricaţie iraniană în Ucraina
Ministrul de Externe din Iran, Hossein Amir-Abdollahian, a anunțat luni, 24 octombrie 2022, că ţara sa nu va rămâne indiferentă dacă se va demonstra că armata Rusiei foloseşte drone de fabricaţie iraniană pe câmpul de luptă din Ucraina.
„În războiul din Ucraina (…) suntem împotriva înarmării atât a Rusiei, cât şi a Ucrainei. Nu am furnizat Rusiei arme sau drone pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei”, a spus Hossein Amir-Abdollahian.
El a recunoscut, de altfel, că există o cooperare în domeniul apărării între Guvernul de la Teheran și Guvernul de la Moscova. „Avem o cooperare în domeniul apărării cu Rusia, dar politica noastră nu este de a trimite arme şi drone împotriva Ucrainei”, a adăugat oficialul din Iran.
Hossein Amir-Abdollahian a reafirmat disponibilitatea Iranului de a discuta direct cu Ucraina despre acest subiect, precizând că a transmis deja un mesaj în acest sens şefului diplomaţiei Uniunii Europene (UE), Josep Borrell.
„Afirmaţia potrivit căreia trimitem rachete în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei nu are nicio bază. Ne opunem războiului şi escaladării în Ucraina”, a precizat ministrul de Externe din Iran.
Ucraina acuză Rusia că a comandat circa 2.000 de drone militare din Iran
Declarația sa a fost făcută în contextul în care, tot luni, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia a comandat „aproximativ 2.000 de drone Shahed iraniene”, drone kamikaze, pentru a-și sprijini armata. Vă amintim că Guvernul de la Teheran a negat în repetate rânduri că trimite armament şi drone militare în Rusia.
Statele UE s-au pus de acord asupra unor sancţiuni care au intrat în vigoare de joia trecută împotriva a trei indivizi şi a unei entităţi care furnizează Rusiei drone militare de fabricație iraniană, pe care armata rusă le folosește în Ucraina.
Potrivit agenției de presă EFE, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a lăudat, recent, dronele militare de fabricație iraniană, afirmând că sunt „opera celor mai bune talente ale Iranului şi care fac cinste ţării”, împreună cu sateliţii, industria nucleară, rachetele şi vaccinurile pe care le produce statul din Golful Persic.