Încă o dovadă a faptului că Iranul încearcă cu orice mijloace să fie luat în calcul pentru proiectul Nabucco a venit chiar astăzi, când oficialii iranierni au propus Azerbaidjanului achiziţionarea întregii producţii de gaz din perimetrul de la Şah Deniz.

„Există foarte multe propuneri pentru achiziţia gazului din depozitul Shah Deniz. De exemplu, Iranul a propus acum achiziţia întregii cantităţi de gaze naturale din acest zăcământ. Totuşi, întrucât Azerbaidjanul este în favoarea diversificării portofoliului de clienţi, nu va lua în considerare o singură propunere”, a spus Natik Aliev, ministrul azer al Energiei.

Interesul Iranului, şi el producător de gaz, era acela de a vinde mai apoi gazul Turciei, care să îl pompeze în conducta Nabucco. În afară de iranieni, şi ruşii s-au interesat de achiziţionarea în masă a producţiei de la Şah Deniz. Spre deosebire de Iran, Gazprom s-a oferit să cumpere doar o parte din producţie.

„Este un proces de durată, întrucât implică o cooperare pe termen lung mai degrabă decât pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care negocierile cu Gazprom vor continua”, a spus Aliev. El a adăugat că ţara sa face orice pentru a avea un portofoliu cât mai diversificat de clienţi.