IRCC a scăzut la 5,86% pe an

Potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României, Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat prin OUG 19/2019, a înregistrat o scădere la 5,86% pe an, față de valoarea de acum trei luni, care era de 5,90% pe an.

Indicele este rezultatul unei medii aritmetice a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare înregistrate în trimestrul I al anului 2024.

În conformitate cu Ordonanța de Urgență nr. 19 din 2019, pentru creditele acordate în moneda națională, dobânda este compusă dintr-un indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare într-o anumită perioadă. Aici creditorul poate adăuga o marjă fixă pe întreaga durată a contractului.

Indicele de referință pentru creditele acordate în lei cu dobândă variabilă este publicat zilnic pe website-ul Băncii Naționale a României.

BCR, banca, card
SURSA FOTO: BCR

Cum e calculat IRCC?

Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este calculat la sfârșitul fiecărui trimestru. El este media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice înregistrate pentru trimestrul anterior. Acesta este apoi utilizat de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

În data de 2 mai 2022, Banca Națională a României a publicat indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), conform reglementărilor din articolul II și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2019. Indicele de referință a înregistrat o valoare de 2,36% pe an.

Indicele a fost determinat ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV al anului 2018.

robor economie inflatie fiscalitate
SURSA FOTO: Dreamstime

Indicele ROBOR a stagnat

Indicele ROBOR la 3 luni a rămas neschimbat la 6,01%.

Acest indice este utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care instituțiile bancare din România se împrumută între ele în lei. Evoluția sa este strâns legată de nivelul de lichiditate disponibil în piață.

Deși se anticipează o scădere a ratelor începând din luna iulie, băncile din România au oferit populației credite cu dobânzi fixe. Multe dintre acestea sunt mai avantajoase decât cele cu dobândă variabilă.

În ciuda așteptărilor analiștilor privind o posibilă scădere începând din luna mai, Banca Națională a României (BNR) a decis să mențină dobânda cheie la nivelul de 7% pe an.