Datele IRES arată că românii tind să avanseze sume modeste în ceea ce privesc veniturile minime de care au nevoie pentru un trai decent și, în același timp, sunt mai puțin nemulțumiți cu privire la nivelul de trai actual.

În plus, au puține speranțe cu privire la capacitatea lor de a face economii, sunt extrem de prudenți atunci când vine vorba despre perspectivele de a face investiții sau achiziții și, în același timp, siguranța este cuvântul de ordine în ceea ce privește locul de muncă.

E exeplicabil, deci, de ce 6 din 10 români nu cred că vor pleca în vacanță în 2012, iar cei care își proiectează concediul de anul viitor tind să aloce sume care se situează, majoritatea, sub 500 de euro.

Toate aceste tendințe se acutizează de la un an la altul, pe fondul crizei financiare.
Totuși, studiul consemnează și o evoluție: încrederea în moneda națională înregistrează un progres de 11 procente în detrimental încrederii în moneda europeană.

Studiul ”Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012” a fost realizat pe un eșantion de 1.435 de persoane din toate regiunile țării și are o marjă de eroare de ± 2,6%.