Afirmația „sistemul românesc de învățământ este unul performant”, a atras dezacodul a 54% dintre români. Cu toate acestea, aproximativ 5 din 10 români își mențin opinia conform căreia școala românească este de calitate.  Doar 18% dintre români consideră să creadă că școala îi pregătește pe elevi pentru viață, mai mulți cu 12% față de sondajul IRES de anul trecut. De asemenea, 8 din 10 români sunt de acord cu afirmația „Învăţământul românesc este centrat prea mult pe informaţie şi prea puţin pe formarea de competenţe”, iar proporţia lor este neschimbată față de anul trecut. Peste 60% din români cred că profesorii sunt slab pregătiți, cu 10% mai mulți decât anul trecut.
Afirmația „Profesorii sunt corupți” suscită exprimarea acordului din partea a 55% dintre respondenți, proporție mai scăzută în prezent decât în 2010. Putem pune această scădere a percepţiei de corupție a cadrelor didactice pe seama măsurilor de supraveghere atât de controversate de la ultima sesiune de bacalaureat. 81% dintre români cred că profesorii sunt mult prea prost plătiți pentru ceea ce fac. Învățământul de stat se bucură de încrederea a 60% dintre respondenți, în detrimentul celui privat, aceștia fiind de acord cu afirmația „Învățământul de stat este mai bun decât cel privat”. De asemenea, trei sferturi dintre persoanele intervievate consideră că absolvenții de facultate sunt slab pregătiți, o proporție ușor mai ridicată dintre acestea exprimându-și acordul cu afirmația „Tinerii nu sunt pregătiți pentru a face față pe piața muncii” (80%). Cei mai mulți români sunt de părere că accederea la liceu sau la facultate ar trebui să se facă pe bază de concurs – 75%, în timp ce 14% consideră că ar trebui să se țină cont și de dosar, și de un examen. Doar 9% consideră că admiterea exclusiv pe bază de dosar ar fi cea mai bună soluție.

Bacalaureat 2011: „Elevii sunt de vină”

Românii îi învinuiescpe elevi pentru rezultatele slabe de la Bacalaureatul de anul acesta, în proporție de 47%. În același timp , 17% dintre ei  îi învinuiesc pe profesori, iar 14% consideră că de vină este sistemul educațional. Restul de 6%, respectiv 3%, consideră că de vină a fost Ministerul Educaiei și conducerea țării. Totuși, percepția generală este că Bacalaureatul din anul acesta a fost organizat mai bine decât în anii trecuți: în timp ce, în iulie 2011, 48% erau de această părere, anul acesta 55% dintre români afirmă că examenul a fost mai bine organizat anul acesta. În ceea ce privește sesiunea din toamnă a Bacalaureatului, 84% dintre respondenți au o părere proastă sau foarte proastă despre rata de promovabilitate de 16% a candidaților înscriși la examen. Numeroasele contestații depuse de către candidați cu această ocazie sunt considerate în mare parte nejustificate de către 60% dintre respondenți, în timp ce 28% consideră că acestea au fost mai degrabă justificate. Un sfert dintre persoanele intervievate este de părere că s-ar fi fraudat la această sesiune a Bacalaureatului 2011.

Recomandările românilor pentru îmbunătățirea sistemului educațional către Ministerul Educației au  fost următoarele: să fie mărite salariile profesorilor, ca profesorii să fie mai bine pregătiți, ca materiile predate să fie mai bine selectate, orarul redus, precum și impunerea unei exigențe și a unei o discipline mai mari în școlile din țară.

SURSA FOTO: IRES