Irigațiile reprezintă o problemă pentru agricultura din România. Președintele CCIR trage un semnal de alarmă

fermier, agricultura

SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a explicat recent că irigațiile reprezintă o problemă pentru agricultura din România. Potrivit specialistului, sub un milion de hectare beneficiază de astfel de sisteme.

Irigațiile reprezintă o problemă pentru agricultura din România. Președintele CCIR trage un semnal de alarmă

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat că sub un milion de hectare are sisteme de irigaţii, din cele 14 milioane de hectare de teren agricol. În acest context, susține specialistul, este „inadmisibil să ne plângem de secetă”.

„Una dintre problemele agriculturii româneşti o reprezintă irigaţiile. Din cele 14 milioane de hectare de teren agricol, sub un milion de hectare are sisteme de irigaţii. Este inadmisibil să ne plângem de secetă şi să avem Dunărea la mai puţin de un kilometru de respectivele terenuri agricole. În acest context, prezenţa partenerilor americani la evenimentul de astăzi devine una foarte importantă, datorită know-how-ului pe care îl deţin în acest domeniu.

Din punct de vedere al securităţii alimentelor, în mod evident, România, prin Portul Constanţa, trebuie să asigure transportul cerealelor din Ucraina către restul Europei. Din păcate, ne lovim de lipsa de infrastructură, dar şi de faptul că Dunărea nu este încă navigabilă decât în anumite perioade ale anului. Ca preşedinte al CCIR am avut numeroase discuţii cu reprezentanţi ai ambasadei SUA în România cu privire la acest proiect, de a face Dunărea navigabilă pe întreg parcursul anului, asigurând astfel o rută comercială eficientă pentru Europa”, a declarat Mihai Daraban.

Agricultura reprezintă o componentă vitală pentru protecție socială, comerț și dezvoltare durabilă

Avertismentul lui Mihai Daraban a fost lansat în cadrul evenimentului „Forumul American de Dialoguri Comerciale pentru Securitatea Apei şi Alimentelor în România, Moldova şi Ucraina”, organizat joi, 27 septembrie, de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA).

Totodată, în cadrul evenimentului au participat specialiști și din Moldova şi Ucraina, pentru a evidenţia impactul recent al bugetelor şi politicilor UE şi naţionale asupra sectoarelor agrobusiness şi infrastructurii.

La rândul său, ministrul agriculturii şi industriei alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Bolea, a subliniat că agricultura este „singura componentă economică care vorbeşte în acelaşi timp despre protecţie socială, comerţ şi dezvoltare durabilă”.

„Agricultura este, probabil, singura componentă economică care vorbeşte în acelaşi timp despre protecţie socială, comerţ şi dezvoltare durabilă. În mod evident, pandemia Covid, criza energetică şi războiul din Ucraina reprezintă obstacole în ceea ce priveşte garantarea securităţii alimentare.

Pe plan mondial, din cele opt miliarde de oameni, peste două miliarde suferă de malnutriţie. Se impune astfel, o colaborare totală între naţiunile dezvoltate pentru că numai în acest fel vom putea depăşi aceste obstacole”, a susținut Vladimir Bolea.