“Astăzi am avut două runde de discuții pe baza proiectului de lege privind reorganizarea cercetării agronomice din România. Ne-am întâlnit cu reprezentanții stațiunilor de cercetări și cu reprezentanții producătorilor agricoli și oficialii Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Sisești (ASAS) ”, a declarat Achim Irimescu.
“În principiu am avut o discuție acum 6 luni cu premierul Dacian Cioloș ca cercetarea din România să fie finanțată corespunzător. Să reușim să anulăm datoriile, vă reamintesc că s-au mai anulat de două ori datoriile ASAS-ului și a Institutului Agronomic și din păcate s-a ajuns la o datorie de 200 de milioane de lei. Cercetarea agricolă din România este în colaps. Cercetării din România au salarii între 1.000-1.400 de lei pe lună, deci salariul minim pe economie și sigur că nu se mai poate aștepta performanțe. De la 3.000 de cercetători în ‘90 am ajuns la 300. În ceea ce privește situația terenurilor- de la 110.000 hectare s-a ajuns să mai fie în cercetare doar 30.000 de hectare. Ceea ce este preocupant este faptul că cercetarea nu reușește să vină cu solții pentru a oferi consum redus de energie. Recent, am fost în Argentina și acolo s-a ajuns la însămânțare direct în miriște cu consum de 2,8 litri pe hectar față de 80, cât este practic în România și în alte state, deci tehnica modernă trebuie să-și spună cuvântul și în agricultură“, a afirmat ministrul.
Acesta a mai spus că a vrut să prezinte un proiect de lege prin care să stabilească o unitate de gestiune. “Este vorba de crearea unei agenții care să preia partea de cercetare de la ASAS. Să asigurăm o finanțare corespunzătoare pentru că mulți dintre cercetătorii noștri se apropie de vârsta pensiei. Tinerii foarte buni părăresc domeniul. S-a ajuns la o anumite limită. Avem nevoie de soluții moderne de irigat. Știm că sistemul din România se bazează pe pomparea apei. Nu e normal ca să lăsăm apa să ajungă în Dunăre și după să o pompăm înapoi în sistemul de irigații. Este nevoie de soluții moderne pe care cercetarea trebuie să le ofere producătorului român. Astfel, s-a ajuns ca foarte multe semințe să provină din străinătate. România este printre primii producători de ovine din UE, și cu toate acestea nu reușește să iasă pe piața europeană pentru că rasele noastre nu sunt de carne. Nu este acceptat practic de consumator și suntem forțați să trimitem către țările arabe, animale în viu”, a completat Irimescu.
Ministrul a mai zis că partea de management ar fi preluată de la ASAS de către o agenție, care are localizarea în clădirea agenției. Și o parte din mica agenție va fi preluată de la ASAS, și doar funcțiile de conducere vor fi ocupate prin concurs.