O serie de instituții regionale se plâng de absența unor detalii și de lipsa de implicare a guvernului din Regatul Unit
O serie de lideri din lumea afacerilor din Irlanda de Nord au cerut o amânare a noilor reglementări legate de comerțul de după Brexit care ar urma să intre în vigoare în luna ianuarie, avertizând că le lipsesc încă niște detalii importante după ce, potrivit planurilor guvernului, ar fi vorba despre “un oarecare angajament sau de niciun angajament”, potrivit ft.com
Perioada de tranziție a ieșirii Regatului Unit din UE
Cererea, pe tema unei pauze de cel puțin șase luni după sfârșitul perioadei de tranziție a ieșirii Regatului Unit din UE, care ar avea loc pe 31 decembrie, survine într-un moment când o serie de instituții comerciale din regiune afirmă că perturbările provocate de coronavirus denotă faptul că afacerile dispun de “marje sau de capacități financiare reduse“ ca să poată face față unor noi acorduri ulterioare Brexitului.
Intervenția de vineri a grupului de lucru pentru afacerile din Irlanda de Nord ulterioare Brexitului – din care fac parte 15 organizații reprezentând 90% din numărul companiilor din regiune – a exprimat noi îndoieli legate de lipsa hotărârii de a pune în vigoare protocolul irlandez înscris în acordul Regatului Unit cu UE pe tema Brexitului.
Protocolul ar fi destinat să mențină Irlanda de Nord în regimul comercial european, să mențină frontiere deschise cu Republica Irlanda și să protejeze Acordul din Vinerea Mare din 1998, care a pus capăt celor 30 de ani de violențe politice.
Dar asta va necesita noi controale în privința produselor alimentare și nealimentare care vin din Marea Britanie pentru a se constata dacă ele respectă reglementările pieței unice din UE or, pentru asemenea lucruri, regiunea nu este încă pregătită.
Grupul a pledat în sprijinul unui nou program comercial care să includă controlul vamal, sanitar, precum și avizul sanitar pentru produsele agricole, dar și un ’spirit de generozitate‘ din partea UE în cadrul acestui nou regim.
Stephen Kelly, șeful organizației Manufacturing NI, afirmă că e clar că guvernul Regatului Unit nu e hotărât să prelungească tranziția. “Dar noi suntem convinși că trebuie să existe o anume perioadă de acomodare. Pur și simplu, firmele nu sunt pregătite nici dacă Regatul Unit și UE ar conveni ceva în acest an“ , a declarat el la o conferință de presă.
Implementarea protocolului
Întrebarea care se pune este dacă implementarea protocolului ar putea fi amânată după intrarea sa în vigoare din luna ianuarie. “Vom avea nevoie pentru început de șase luni din cauză că, cu cât trece mai mult timp până să primim niște amănunte, cu atât mai lungă va fi și perioada de acomodare“, a spus el.
“În iacest moment, nu avem niciun proces în curs, niciun sistem, niciun fel de structuri IT și nicio idee despre cum vor arăta lucrurile. Or, dacă nu dispui de nimic din toate astea, nu ai nici psobilitatea de a-i pregăti pe oameni“.
Luna trecută, Michael Gove, ministrul-șef de Birou al Cabinetului din Regatul Unit, a prezentat niște planuri “ușoare” cu privire la frontierele Irlandei de Nord într-un document care a fost crticat din cauza lipsei unor propuneri clare.
Aodhán Connolly, directorul Consorțiului Northern Ireland Retail, afirmă că există unele progrese în planul lui Gove, dar a subliniat că lipsa detaliilor este importantă.
“Proiectul este foarte ambițios, este solid, dar avem nevoie de mai multe detalii. Este nevoie să se precizeze cum vor circula produsele dintr-o parte într-alta peste Marea Irlandei, precum și care va fi impactul asupra economiei de pe întreaga insulă (a Irlandei) și cum se va putea păstra acest lucru”, a spus Connolly.
“Chiar trebuie să discutăm serios cu guvernul din Regatul Unit, și nu doar la nivel politic, ci și la un nivel mai extins, astfel încât să ajungem la cele mai importante detalii legate de ceea ce s-a propus și să le spunem ce ar fi eficient pentru afaceri și ce nu. E destul de simplu: orice s-ar întâmpla pe 1 ianuarie 2021 va defini modul în care vom face afaceri cel puțin timp de un deceniu de atunci încolo”.