Irlanda neagă acuzațiile lui Boris Johnson. Reputația Marii Britanii ca partener de încredere, subminată

Irlanda califică drept „false” acuzațiile premierului britanic, potrivit cărora UE amenință să instaureze o ”blocadă” în Irlanda de Nord. Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a subliniat la BBC că atitudinea guvernului „a subminat reputația Marii Britanii ca partener de încredere”.

În ajunul reluării negocierilor comerciale post-Brexit, tonul a crescut din nou duminică, 13 septembrie, între Regatul Unit și membrii Uniunii Europene (UE). Irlanda a denunţat ca fiind „false” acuzațiile prim-ministrului britanic Boris Johnson, potrivit căruia UE l-ar ameninţa cu instaurarea unei „blocade” în Irlanda de Nord, este scris pe lemonde.fr

O blocadă în Irlanda de Nord

Sâmbătă, Boris Johnson a declarat că a fost forțat să revină parțial la angajamentele sale în fața „amenințării” că UE va institui o „blocadă” în Irlanda de Nord și va împiedica intrarea alimentelor din restul regatului.

„Pur și simplu nu este cazul”, a reacționat duminică, la Sky News, ministrul irlandez al Justiției, Helen McEntee. Orice insinuare potrivit căreia aceasta va crea o nouă frontieră este pur și simplu falsă”. La rândul său, ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a subliniat la BBC că atitudinea guvernului „a subminat reputația Marii Britanii ca partener de încredere”.

La originea disputei se află un proiect de lege pe care guvernul britanic l-a prezentat Parlamentului pe 9 septembrie și care contrazice parțial acordul deja semnat cu privire la ieșirea Regatului Unit din UE – o măsură care încalcă dreptul internațional, după propria mărturisire a lui Boris Johnson.

Acest text controversat va oferi Londrei puterea de a lua decizii comerciale unilaterale în provincia sa din Irlanda de Nord, puteri care ar trebui să fie împărţite cu europenii în cadrul acordului Brexit. Astfel, acesta încalcă prevederile-cheie ale tratatului încheiat anul trecut, care urmărește să asigure o concurență loială după Brexit și să evite întoarcerea unei frontiere, în conformitate cu acordul de pace din 1998 care a pus capăt la trei decenii de tulburări în provincie.

„Este timpul ca guvernul britanic să își asume responsabilitățile”, a reacționat duminică pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel, îndemnându-l să pună în aplicare acordul deja semnat deoarece „credibilitatea internațională a semnăturii Marii Britanii este în joc”.

Într-un interviu publicat de „Le Parisien”, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Clément Beaune, a considerat „de neconceput” că o „mare democrație” precum Regatul Unit „ar reveni asupra unui text pe care ei înșiși l-au negociat și votat, retrăgându-şi cuvântul dat”.

Zburând pentru a veni în ajutorul lui Boris Johnson, negociatorul britanic David Frost a afirmat totuşi că echipa europeană a „spus în mod explicit” în timpul rundei lor anterioare de negocieri că Regatul Unit nu va fi „automat” pus pe lista țărilor autorizate să exporte alimente în Europa. Și „dacă Marea Britanie nu se află pe această listă, va fi automat ilegal ca Irlanda de Nord să importe alimente din restul țării”, a explicat el într-o serie de tweet-uri , înainte de întâlnirea viitoare cu omologul său european, Michel Barnier, la Bruxelles.

Examinarea textului va începe luni în Camera Comunelor, unde guvernul conservator are o majoritate de 80 de locuri. Dar unii parlamentari conservatori rebeli amenință să nu voteze textul și îi cer ministrului britanic al Justiției, Robert Buckland, să demisioneze pentru a-și arăta dezacordul. Liderul opoziției, Keir Starmer, în „Sunday Telegraph” i-a cerut premierului să-și revizuiască proiectul de lege, considerând că acesta este „rău” și „contraproductiv”, pentru a „avansa cu privire la Brexit” şi pentru a se ocupa mai bine de criza sanitară.

Guvernul britanic nu pare înclinat să cedeze, chiar dacă liderii Parlamentului European au amenințat, vineri, că vor respinge orice pact comercial dacă Londra nu îşi va respecta promisiunile. Escaladarea tensiunilor ar putea complica discuțiile prevăzute săptămâna viitoare la Bruxelles pentru ajungerea la un acord comercial și pentru a evita un „no deal” de mare risc pe 1 ianuarie.