Irlanda a semnalat Comisiei Europene că este contracarată în mod agresiv de rivalii care concurează pentru a găzdui companiile financiare interesate de o bază în Uniunea Europeană, după ce Marea Britanie va ieşi din blocul comunitar, transmite Reuters.
Deşi deocamdată termenii finali ai relaţiei dintre UE şi Marea Britanie nu au fost stabiliţi, directorii companiilor financiare se aşteaptă ca Londra să fie izolată de restul blocul comunitar, astfel că vor fi nevoiţi să caute o nouă bază de operaţiuni pentru a putea deservi clienţii din UE, alternativele fiind Frankfurt, Paris, Dublin şi Luxemburg.
Săptămâna trecută, grupul american de asigurări AIG a anunţat că a ales Luxemburg drept baza sa din UE, ceea ce i-a alarmat pe oficialii irlandezi care se tem că şi alte firme ar putea să facă acelaşi lucru.
"Alte oraşe din Europa sunt foarte agresive în încercarea de a câştiga afaceri", a declarat Eoghan Murphy, ministrul responsabil pentru promovarea Dublinului ca centru financiar din Irlanda. el a criticat dur ceea ce a numit "competiţie periculoasă". Murphy a adăugat că şi-a exprimat aceste îngrijorări către vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.
Deşi Comisia Europeană a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la plângerea formulată de autorităţile din Irlanda, un oficial din cadrul Executivului comunitar a precizat că "va monitoriza îndeaproape evoluţiile din acest domeniu".
Deşi decizia finală cu privire la mutarea din Londra nu va fi luată decât peste câteva luni, rivalii Dublinului au devenit din ce în ce mai agresivi, de exemplu unii dintre susţinătorii Frankfurtului afirmând că accentul irlandez face de neînţeles engleza vorbită de localnicii din Dublin.
Chiar dacă Eoghan Murphy nu a menţionat în mod expres Luxemburgul, o serie de oficiali irlandezi au recunoscut că acesta este rivalul care le provoacă cele mai mari îngrijorări.
"Am auzit din diferite surse că firmelor li se oferă o poartă lăturalnică pentru acces pe piaţa unică, fără a li se solicita să deţină capitalul necesar cu care să susţină entităţile din UE" a spus Murphy. În schimb, Banca Centrală a Irlandei, preocupată de riscurile la adresa sistemului financiar în special având în vedere criza prin care a trecut Irlanda, are cerinţe mai mari.
"Luxemburgul nu pare să ceară companiilor să deţină birouri semnificative pentru a înfiinţa o companie de asigurări", a declarat un director din industria asigurărilor, care urmează să aleagă din mai multe posibile locaţii.
Aceste afirmaţii au fost dezminţite însă de un purtător de cuvânt de la Ministerul de Finanţe din Luxemburg care a precizat că Luxemburgul respectă cele mai stricte standard de supervizare a sectorului financiar.
AGERPRES