Chiar înainte ca Grecia să pună probleme zonei euro, oficialii europeni făceau tot felul de declaraţii, care de care mai optimiste: Grecia nu are nevoie de sprijin, nu are nevoie de finanţări, criza elenă este de mici proporţii. Până la urmă lucrurile s-au dovedit a fi cu totul altfel. Acelaşi scenariu se joacă şi în cazul Irlandei.
Uniunea Europeană nu analizează finanţarea de urgenţă a Irlandei, a declarat, marţi, Amadeu Altafaj, purtător de cuvânt al executivului comunitar, transmite Reuters.
Costul împrumuturilor Irlandei a crescut din nou, marţi, după ce două agenţii de evaluare financiară au avertizat că ar putea retrograda ratingurile acestei ţări din cauza potenţialelor costuri ridicate ale salvării Anglo Irish Bank de la faliment.
Irlanda face eforturi să convingă investitorii că îşi poate permite să consolideze sectorul bancar şi să reducă deficitul bugetar, cel mai mare din UE, în pofida economiei fragile şi a amplificării riscurilor politice.
Altafaj a fost întrebat dacă este posibil ca Irlanda să recurgă la fondul de urgenţă al zonei euro, de 440 miliarde de euro (facilitatea europeană pentru stabilitate financiară-EFSF), înfiinţat pentru sprijinirea ţărilor din regiune care au probleme să se finanţeze pe piaţă, iar răspunsul a fost negativ.
„Problema nu este luată în considerare”, a spus el, adăugând că Executivul UE are încredere că autorităţile de la Dublin vor face ceea ce este necesar pentru recâştigarea încrederii pieţei.
Guvernul speră că anunţarea în această săptămână a costului susţinerii băncii naţionalizate Anglo Irish Bank va elimina temerile că suma va depăşi cu mult estimarea actuală, de 25 de miliarde de euro.
Pentru a obţine fonduri prin EFSF, autorităţile irlandeze ar trebui să solicite un astfel de ajutor, iar cererea să fie analizată de Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.
Ultimul cuvânt ar reveni miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Surse din zona euro au declarat la rândul lor că Irlanda nu a solicitat sprijin şi nici nu a avut discuţii neoficiale pe acest subiect.
Aproape de haos în zona euro
Banca Centrală Europeană (BCE) a fost aproape de activarea fondului de „bailout” al zonei euro pentru Irlanda, dar a decis să nu ia această măsură, au declarat pentru Handelsblatt surse guvernamentale, transmite Reuters.
Potrivit surselor citate de ziarul german, BCE transmisese deja mai multor ţări din zona euro să se pregătească de accesarea pieţelor de capital pentru sprijinirea Irlandei.
„În final, decizia a fost împotriva planului”, scrie Handelsblatt.
Publicaţia de afaceri nu oferă citate directe sau alte detalii privind sursele sale.
Reprezentanţii BCE au refuzat să comenteze informaţiile.
Traderii susţin că informaţiile au reprezentat un motiv de îngrijorare luni pe pieţele europene.