Irlanda este prima ţară din zona euro care va ieşi din programul de asistenţă financiară solicitat în timpul crizei financiare globale. Dublinul ar urma să finalizeze în 15 decembrie programul început în urmă cu trei ani.
‘Aceasta este decizia potrivită la momentul potrivit pentru Irlanda’, a afirmat oficialul de la Dublin.
‘Acesta este cel mai recent din seria de paşi prin care Irlanda a revenit la condiţii economice, bugetare şi de finanţare normale … Încă avem un lung drum de parcurs dar cu siguranţă ne îndreptăm în direcţia potrivită’, a afirmat Enda Kenny după o reuniune guvernamentală unde ministrul de Finanţe, Michael Noonan, le-a prezentat colegilor săi strategia de ieşire din programul de asistenţă financiară. Săptămâna trecută, Irlanda a primit ultima tranşă din împrumutul internaţional.
Salvată de UE, BCE şi FMI la sfârşitul lui 2010, Irlanda şi-a îndeplinit obiectivele stabilite în schimbul asistenţei internaţionale şi s-a apropiat de ieşirea din acest program, obţinând în luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima ţară din zona euro care revine complet pe pieţele de finanţare după ce a beneficiat de asistenţă internaţională.
Irlanda s-a angajat să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele cel puţin până în 2015, după ce a încheiat, în noiembrie 2010, un acord pentru obţinerea unui ajutor internaţional în valoare de 85 de miliarde de euro din partea UE şi FMI, ca urmare a exploziei bulei imobiliare din 2008, ce i-a devastat sectorul bancar.
La acea dată, deficitul bugetar atinsese 32% din PIB. Irlanda a respectat disciplina bugetară impusă de FMI şi Uniunea Europeană care i-au acordat în repetate rânduri calificative pozitive pentru programul său de redresare economică.
SURSA: Agerpres