FMI a salutat într-un comunicat reformele aplicate de Dublin şi sprijinul populaţiei "confruntată cu turbulenţele ce reapar din cauza tensiunilor financiare din zona euro".
"Punerea în practică a politicilor de către Irlanda continuă să fie hotărâtă, iar adeziunea la program rămâne puternică", a subliniat instituţia de la Washington. "Cu toate acestea, din cauza tensiunilor financiare care au reapărut în zonă, diferenţele dintre randamentele obligaţiunilor irlandeze şi cele ale obligaţiunilor de referinţă s-au majorat în ultimele luni, ajungând să depăşească nivelul de la demararea programului UE-FMI", a menţionat Fondul în documentul citat.
Contrar Greciei şi Portugaliei, alte ţări din zona euro care beneficiază de un program UE-FMI, în Irlanda se înregistrează din nou o creştere economică. Aceasta este, însă, foarte palidă, FMI estimând un plus de 0,5% în 2012, faţă de 0,7% în 2011.
Pe de altă parte, Dublinul nu a reuşit până în prezent să revină pe pieţele de credit. "Reechilibrarea durabilă şi viguroasă a bugetului Irlandei şi politica sa de reforme ar fi mult mai eficiente dacă ţara ar câştiga din nou accesul pe pieţe", a recunoscut FMI.
Aspectul cel mai semnificativ îl reprezintă refacerea sistemului bancar, ale cărui excese din perioada bulei speculative în domeniul imobiliar se află în mare măsură la originea problemelor ţării.
"Progresele Irlandei pentru consolidarea sistemului său financiar sunt vizibile datorită stabilităţii nivelului general al incapacităţilor de plată din sistemul bancar", a subliniat FMI.
Sursa: Agerpres