Compania aeriană irlandeză Ryanair a anunţat luni că este în grafic pentru cel mai mare profit anual înregistrat vreodată, dar a avertizat că şi-ar putea revizui estimările dacă votul din 23 iunie, când alegătorii au decis ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), va provoca incertitudini majore, transmite Reuters.
Directorul general Michael O'Leary a apreciat că rămâne un risc real ca estimările privind profitul din acest an să fie reduse ulterior, însă el "nu vede dovezi pentru o revizuire în acest moment".
Cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa şi-a reafirmat luni estimarea făcută înainte de 23 iunie privind o creştere a profitului după taxe cu 13% în anul fiscal ce se va încheia în martie 2017, la 1,38 – 1,43 miliarde de euro, scrie Agerpres.
"Nu cred că vreo companie aeriană europeană va estima o astfel de creştere a profitului, dar toţi norii care se înghesuie la orizont sugerează că există riscuri semnificative în a doua parte a anului", a declarat O'Leary.
Acesta a adăugat că Ryanair va compensa impactul deprecierii lirei sterline, mutând unele capacităţi din Marea Britanie începând din această iarnă.
Rezultatul referendumului din Marea Britanie a sporit volatilitatea de pe pieţele financiare şi a dus la o depreciere semnificativă a lirei sterline, potrivit Agerpres.
Şeful Ryanair a avertizat recent că tarifele pentru călătoriile cu avionul şi costul vacanţelor ar putea să crească pe termen lung după Brexit, pentru că există riscul ca Marea Britanie să piardă accesul la regimul Open Skies.
Aproximativ 40 dintre cei aproximativ 100 de milioane de pasageri ai Ryanair zboară spre şi din Marea Britanie, iar cel mai mare hub este la aeroportul Stansted de lângă Londra.
Luni, acţiunile Ryanair au urcat cu 5,5% la Bursa din Dublin.
Compania estima recent că numărul de pasageri transportaţi în anul fiscal care se va încheia în martie 2017 ar urma să urce cu 9%, la 116 milioane, faţă de 101,4 milioane în anul fiscal precedent, mai scrie Agerpres.
Factorul de încărcare (numărul scaunelor sunt ocupate la fiecare zbor) se va menţine la 93%, la fel ca în anul precedent
Săptămâna trecută, rivala Wizz Air a anunţat că îşi va modifica planurile de expansiune în Marea Britanie din cauza deprecierii lirei sterline după votul din 23 iunie.
Wizz Air, cel mai mare operator aerian din Europa Centrală şi de Est, intenţiona să-şi majoreze afacerile din Regatul Unit cu 30%, dar le va reduce cu 15% în urma deprecierii lirei sterline faţă de euro – moneda în care îşi raportează rezultatele financiare.