The Sunday Business Post informează că, în urma anchetei realizate de institutul Red C, a reieşit că 49% dintre irlandezi ar vota pentru adoptarea tratatului, 33% s-ar opune, 18% fiind indecişi. Premierul Enda Kenny a anunţat organizarea unui referendum cu privire la tratatul în cauză ce prevede sancţiuni automate împotriva ţării care nu reuşeşte să revină la un echilibru bugetar. Până în prezent nu a fost fixată o dată pentru referendum.
Evoluţia situaţiei din Irlanda va fi urmărită îndeaproape de partenerii săi din cadrul Uniunii Europene, deoarece în anii trecuţi Dublinul a provocat unde de şoc pe continent cu ocazia ratificării tratatelor de la Nisa şi Lisabona. În noiembrie 2010, Irlanda a fost nevoită să ceară 85 de miliarde de euro de la UE şi FMI, în momentul în care volumul datoriei sale şi problemele legate de deficitul bugetar o aduseseră în pragul falimentului.
Statele care nu ratifică noul tratat – care intră în vigoare de îndată ce a fost ratificat în 12 ţări – nu pot să mai solicite împrumuturi din partea Uniunii Europene. Partidul condus de Enda Kenny, Fine Gael, şi partenerul său laburist din coaliţia aflată la putere, s-au declarat în favoarea tratatului, la fel ca şi principala forţă din opoziţie, Fianna Fail. Partidul republican Sinn Fein, Partidul Socialist şi unii deputaţi independenţi sunt împotriva ratificării acestuia.
Sondajul a fost realizat luni, marţi şi miercuri pe un eşantion de 1.000 de persoane din întreaga ţară.
Sursa: Agerpres