Ironia sorţii face ca exact în ziua în care Fondul Monetar Internaţional începe o vizită de lucru în Grecia pentru a vedea progresele înregistrate de economia statului, transportatorii să înceapă un nou protest care paralizează întreaga ţară.

O echipă de oficiali de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vor demara luni o nouă vizită de lucru în Grecia, pentru a evalua progresele făcute de această ţară cu implementarea măsurilor de austeritate convenite în schimbul programului de sprijin în valoare de 110 miliarde de euro.

Proprietarii de autocamioane de mare tonaj şi de camioane-cisternă din Grecia încep  tot luni o nouă grevă pe durată nelimitată, după cea din luna iulie, pentru a protesta împotriva liberalizării prevăzute a sectorului, au anunţat surse sindicale, citate de AFP.

Oficialii de la FMI, UE şi BCE vor discuta cu experţii de la Ministerul grec de Finanţe punctele principale ale bugetului pe 2011 şi vor face presiuni pentru dereglementarea pieţei energiei şi restructurarea companiilor publice de utilităţi. Potrivit unor surse din interiorul Comisiei Europene, oficialii din FMI, UE şi BCE vor cere de asemenea noi reduceri ale cheltuielilor publice pentru a compensa pentru o creştere sub aşteptări a veniturilor. Potrivit unor informaţii preliminare publicate de Ministerul grec de Finanţe, în perioada ianuarie-august 2010 veniturile au crecut cu 3,3 procente în ritm anual, mult mai puţin faţă de ţinta de 13,7 procente inclusă în acordul de împrumut. De asemenea, economia Greciei s-a contractat cu 3,7 procente în al doilea trimestru, şi există îngrijorarea că veniturile din taxe vor rămâne sub ţintă.

„Prăbuşire probabilă a sistemului bancar”

În schimb, premierul grec, Giorgios Papandreou, a exclus duminică noi măsuri de austeritate pentru ţara sa, accentuând că Grecia nu intenţionează să-şi restructureze datoria. ‘O restructurare a datoriei ar fi catastrofală pentru economie, pentru credibilitatea guvernului şi pentru viitorul Greciei’, a declarat premierul grec, în cursul unei conferinţe de presă la Salonic.

‘În cazul suspendării plăţii datoriei s-ar ajunge probabil la o prăbuşire potenţială şi probabilă a sistemului bancar şi la pierderea de către familiile greceşti a proprietăţilor lor, o tragedie’, a adăugat el.