Rusia face investigații după ce o rachetă balistică intercontinentală lansată miercuri, 12 iulie, de Coreea de Nord, s-ar fi prăbușit în apele teritoriale ruse.
Rusia investighează incidentul, însă informaţiile nu sunt foarte clare până în acest moment
Ministrul adjunct de Externe, Andrei Rudenko, spune că ministerul rus al Apărării investighează incidentul, dar că „până acum nu are informații clare că racheta a căzut în Rusia”, arată agențiile de presă RIA și TASS.
„Coreea de Nord a tras o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est”, a declarat, miercuri, statul major interarme de la Seul, folosind numele coreean pentru Marea Japoniei. Relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a numit anul trecut drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al Phenianului şi a cerut o dezvoltare sporită a armamentului, în special a armelor nucleare tactice.
Ca răspuns, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va expune unei riposte nucleare şi cu „sfârşitul” actualului său guvern dacă decide să folosească arme atomice împotriva lor. Anul acesta, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament în pofida sancţiunilor, în special testarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM) ale sale.
Povestea rachetei
Racheta Hwasong-18 este nucleul forței nucleare de atac a Coreei de Nord, iar testul de lansare a fost un „avertisment practic puternic” pentru Statele Unite și alți adversari, a declarat presa de stat a țării, care a raportat lansarea.
Testul a fost condamnat de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, dar Rudenko din Rusia a declarat că a fost o reacție la acțiunile Washingtonului și ale aliaților săi care „provoacă de fapt Coreea de Nord să își consolideze puterea de apărare”.
Coreea de Nord se află din 2006 sub sancțiunile ONU pentru programele sale de rachete și nucleare, dar Consiliul de Securitate al ONU a fost divizat în ultimii ani cu privire la modul în care trebuie abordată această problemă. Rusia și China, care dețin amândouă dreptul de veto în Consiliu, au declarat că mai multe sancțiuni nu vor ajuta și doresc ca astfel de măsuri să fie atenuate.
Secretarul general adjunct al ONU, Khaled Khiari, a declarat joi că cel mai recent zbor al rachetei nord-coreene a durat aproximativ 74 de minute și a parcurs peste 1.000 de km (625 de mile). Khiari a precizat că aceasta s-a prăbușit în mare, în interiorul zonei economice exclusive a Rusiei, dar aproape de apele japoneze.