CFR va înregistra, la finele lunii martie, un profit contabil de peste 100 de milioane de lei, comparativ cu sfârşitul aceleiaşi luni din 2012, când profitul contabil era de minus 20 de milioane de lei, potrivit datelor preliminare, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului de Administraţie, Lucian Isar, într-o conferinţă de presă.
‘Datele preliminare aferente lunii martie indică un profit contabil de peste 100 de milioane de lei, comparativ cu rezultatul înregistrat în luna similară din 2012, care era în jur de minus 20 de milioane de lei. Practic, noi ne uităm la gaura de la sfârşitul anului 2012, de 600 de milioane de lei. Asta este problema şi pe asta trebuie să o ducem spre zero la începutul lui 2016. Din punct de vedere al contabilităţii – raportări către stat, la sfârşitul lui 2012, rezultatul era de în jur de un miliard de lei, date neauditate. Perspectiva la sfârşitul lui martie este următoarea: rezultatul până în martie 2013 este plus 100 de milioane comparativ cu până la finele lui martie 2012 care era de minus 20 de milioane de lei. Practic, ecartul doar pe cele trei luni 2013 – 2012 este de 120 milioane de lei, rezultate estimate”, a explicat Isar.
Totuşi, Isar a subliniat că CFR nu stă ”strălucit’ din punct de vedere financiar.
‘Practic, compania din punct de vedere financiar nu stă strălucit. Conturile sunt blocate, sunt arierate fenomenal de mari. Pe perspectiva arieratelor, la nivelul sfârşitului lui martie situaţia s-a îmbunătăţit cu 13%, circa 80 de milioane de lei au fost plătiţi în ultima perioadă, astfel încât suntem şi în ţintele agreate cu finanţatorii internaţionali.
La rândul său, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate ‘CFR’, Dimitris Sophocleous, a subliniat că, din punct de vedere operaţional, datoriile către bugetul de stat sunt mai mici cu 80 de milioane de lei, iar contribuţiile angajatorului au fost plătite la zi. De asemenea, din punct de vedere contabil, rezultatele preliminare pentru primul trimestru sunt pozitive şi indică un plus de 100 de milioane de lei.
‘Asta înseamnă că putem începe să plătim cu surse proprii o parte din furnizorii pe care îi avem şi datoriile către ei. Renegociem şi continuăm să facem asta cu furnizorii noştri, astfel încât să reducem preţurile contractuale’, a spus acesta.
Sophocleous a precizat că ţinta este de a se obţine profit în 2016.
‘În martie anul trecut, aveam o pierdere de 16 milioane de lei. Anul ăsta, spre sfârşitul lui martie, aşteptăm un profit de contabilitate de peste 100 de milioane de lei. Din punct de vedere operaţional, compania este în pierdere cu aproape 600 de milioane de lei. Aceste 600 de milioane de lei sunt susţinute de la bugetul de stat. Nu este uşor să eliminăm un deficit de genul ăsta de mai mult de un miliard de lei într-o perioadă scurtă de timp. De asta, ca ţintă de management, ne-am spus că măcar până la începutul anului 2016 să avem un profit mic din punct de vedere operaţional şi compania să îşi poată susţine operaţiunile lună de lună din surse proprii. Statul va trebui să contribuie cu investiţii în infrastructura de reţea’, a precizat directorul.
SURSA: Agerpres