Atragerea înapoi în România a celor care au plecat în străinătate prin crearea de oportunităţi şi asigurarea competitivităţii prin alte măsuri decât costul redus al forţei de muncă vor avea un impact mai mare asupra fondului de pensii, a declarat, luni, ministrul delegat pentru IMM, Lucian Isar, la o dezbatere pe tema reformei guvernanţei economice europene.
‘Ştiu două măsuri cu impact mai mare asupra fondului de pensii. Prima este oferirea de oportunităţi în ţară astfel încât cei care au plecat să se întoarcă. Oferta nu este legată de un fel de meci la nivel de salarizare nominală, ci reală, plus pârghiile celor plecaţi legate de relaţia cu ţara. Al doilea palier este că România trebuie să devină competitivă nu neapărat la cel mai mic salariu. Ar trebui să fim mai creativi ca să asigurăm mai multe ancore. Dacă singurul motiv este costul redus al forţei de muncă, a dispărut imediat cum s-a terminat ajutorul de stat’, a afirmat Lucian Isar.
De asemenea, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri a adăugat că, din punctul de vedere al atragerii investitorilor, România este mai bine poziţionată în străinătate în comparaţie cu modul în care este catalogată în ţară.
‘România este mult mai bine poziţionată decât o vedem noi. În străinatate, din discuţiile cu investitorii, am remarcat că poziţionarea României poate fi îmbunătăţită foarte uşor. Suntem o ţară mare în Europa, avem ineficienţele pe care trebuie să le prezentăm ca şi atu-uri. Sunt resurse sub şi supraterane neexploatate. Suntem parte din UE, nu avem încă moneda euro. Toate acestea sunt elemente importante pe care celelalte state din jur nu le au’, a adăugat Isar.
Oficialul a precizat că în România este necesară păstrarea macrostabilităţii şi activarea motoarelor care atrag investiţiile provenite din afara zonei euro.
SURSA: Agerpres