Pe fondul dependenţei ridicate de finanţarea de la băncile-mamă, în sistemul bancar din România există diferenţieri majore, spune guvernatorul BNR.
„În trecut, aveam dependenţă de finanţarea de la băncile-mamă de până la 5 la 1 (credite acordate raportat la depozite atrase de pe piaţa internă n.r.), media pe sistem fiind de 2 la 1 sau undeva sub acest nivel. Până la urmă, multe bănci a trebuit să se ajusteze. Acest lucru a avut impact asupra dobânzilor, după ce băncile au intrat într-o cursă de atragere a clienţilor (a economiilor lor n.r.)”, a spus Isărescu.
Practic, în condiţiile în care anumite bănci nu se mai pot baza pe o finanţare la fel de consistentă de la băncile-mamă, dată fiind şi înăsprirea condiţiilor de capital, anumite bănci locale sunt împinse să se finanţeze tot mai mult de pe piaţa internă. Cum capacitatea de economisire din România este limitată, băncile care erau cel mai dependente de banii de la mame vor avea o capacitate mai redusă de a credita, iar acest lucru se va vedea în cotele de piaţă şi în bilanţ.
„Vom vedea consecinţe majore în sistemul bancar, din ajustarea capacităţii băncilor de a credita. După părerea mea, 2012 va fi anul marilor transformări în bilanţul băncilor şi în clasamentele din sistem”, a arătat Isărescu.