Operațiunile de tip repo (repurchase agreement) reprezintă tranzacții, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora se cumpără active eligibile pentru tranzacționare, cu angajamentul de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară și la un preț stabilit la data tranzacției.
Ce aranjament au stabilit instituțiile bancare
„În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanţii de înaltă calitate denominate în euro. În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde EUR de la BCE. Scadenţa maximă a fiecărei trageri va fi de 3 luni. Linia repo va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire”, este transmis într-un comunicat al BNR.
Cele două instituții bancare au stabilit un aranjament în baza căruia BNR va primi lichidități în euro până la concurența sumei de 4,5 miliarde de euro, destinată acoperirii unei eventuale crize de lichidități care ar putea apărea în contextul şocului indus de coronavirus.
În luna mai, în depozitele BNR au intrat 8,002 miliarde de euro, reprezentând, printre altele, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice și alimentarea contului Comisiei Europene.
În data de 31 mai 2020, rezervele valutare ale BNR se situau la 35,646 miliarde de euro, comparativ cu 33,156 miliarde de euro, rezerva înregistrată la 30 aprilie 2020. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 5,166 miliarde de euro. În total, rezervele internaționale ale României au însumat, la 31 mai 2020, valoarea de 40,812 miliarde de euro, comparativ cu 38,417 miliarde de euro, la 30 aprilie 2020.