Volumul de valută pus în joc de banca centrală a depăşit cu mult intervenţiile anteriorare, care au fost în jurul a 50 – 100 de milioane de euro.
Informaţia a fost confirmată parţial de un traderul unei alte bănci locale, care a spus că "nu exclude", ca banca centrală să fi venit azi în sprijinul leului.
Mişcările BNR nu sunt uşor de sesizat la nivelul pieţei, deoarece instituţia nu apelează la intervenţii directe, ci prin bănci comerciale.
De altfel, rulajul pieţei locale a fost mult mai mare astăzi în raport cu zilele anterioare urcând la 400 – 500 de milioane de euro, în timp ce în şedinţele obişnuite volumul pieţei este de circa 200 de milioane de euro, au spus ambii dealeri.
Soarta Italiei a speriat BNR-ul
Bondurile italiene au ajuns la un nivel impresionant al randamentelor, de peste 7%, ceea ce pare să fi pus pe gânduri oficialii de la banca centrală, care au recurs la această intervenţie amplă.
Leul a cunoscut o apreciere minoră în raport cu euro, în timp ce atât forintul maghiar cât şi zlotul polonez s-au depreciat cu circa 1%.
"De alfel, de la începutul lui august, decât a început deprecierea leului, moneda locală a scăzut cu 2,75% faţă de euro, în timp ce zlotul a cunoscut o scădere cu 8,9%, iar forintul cu nu mai puţin de 13,4%", a spus primul dealer citat.
În opinia acestuia, BNR a procedat greşit scăzând dobânda cheie, pentru a încuraja astfel creşterea economică, deoarece, "canalul de transmisie dintre dobânda cheie şi cea a creditelor nu funcţionează. Mult mai bine ar fi fost dacă BNR ar fi scăzut nivelul rezervelor minime obligatorii.
BNR a indicat astăzi un curs de 4,3534 lei/euro, cu 0,03 bani sub nivelul indicat ieri.
În ultima ședință de politică monetară din acest an BNR a scăzut dobânda cheie la 6% pe an, de la 6,25%.