Agenţiile de rating au semnalat corect problemele din România, pentru că imaginea ţării "se vedea foarte rău", cu un deficit extern mare şi dezbateri interne de creştere a salariilor cu 50%, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Este evident că agenţiile de rating au avut dreptate, dar poate că ne-au penalizat prea tare. Imaginea de afară se vedea foarte rău, cu dezbaterea din România, să ai deficit extern foarte mare şi să vorbeşti de creşteri salariale cu 50%
Agenţiile de rating au semnalat corect problemele din România, pentru că imaginea ţării „se vedea foarte rău”, cu un deficit extern mare şi dezbateri interne de creştere a salariilor cu 50%, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Este evident că agenţiile de rating au avut dreptate, dar poate că ne-au penalizat prea tare. Imaginea de afară se vedea foarte rău, cu dezbaterea din România, să ai deficit extern foarte mare şi să vorbeşti de creşteri salariale cu 50%”, a spus Isărescu, la seminarul „Romania Financial Forum”.
El a explicat că situaţia era cu atât mai dificilă cu cât toţi analiştii reclamau că deficitul nu este rezultatul investiţiilor, ci al supraîncălzirii, al consumului şi al cheltuielilor publice exagerate.
Nicio bancă nu o să mai arunce cu bani, după ce au dat cu capul de prag
Acesta a spus, de asemenea, că va fi greu ca băncile să fie convinse să finanţeze investiţii, după şocurile prin care au trecut, iar nicio instituţie de credit nu va mai „arunca cu bani”, după ce „s-au dat cu capul de prag”.
„E greu să convingi băncile comerciale, după şocurile prin care au trecut, să finanţeze investiţii. Nicio bancă comercială nu o să arunce acum cu bani, după ce s-au dat cu capul de prag”, a spus Isărescu.
Pe de altă parte, guvernatorul a precizat că direcţia principală pe care trebuie să o urmeze autorităţile pentru ieşirea din criză este alocarea resurselor către investiţii, care au un efect mare de multiplicare în economie.
El a mai arătat că, în perioada de creştere economică, România trebuia să păstreze o rezervă bugetară şi capacitatea de a avea o politică bugetară anticiclică.
Următoarea prioritate: Reluarea creşterii economice pe baze sănătoase
Acesta susţine, de asemenea, că prioritatea autorităţilor din România, inclusiv a Băncii Naţionale a României, este în ce măsură se va reuşi să se reia creşterea economică pe baze sănătoase.
„Ajung la alte priorităţi, iar următoarea este reluarea avansului economiei, respectiv în ce măsură autorităţile vor reuşi să repună economia pe partea creşterii, şi mai ales nu oricum, să nu o repună pe partea de creştere din trecut. Pentru că atunci am făcut degeaba aceste eforturi”, a spus guvernatorul BNR.
El a comparat situaţia Romnâniei cu o persoană care ţine regim de slăbire, face eforturi, iar atunci când se opreşte revine la stilul de viaţă iniţial şi aproximativ la aceeaşi greutate ca înainte, iar încercările au fost degeaba.
„Adevăratul test este ca reluarea creşterii să se facă pe baze sănătoase. Ştiu că este o grabă, tot timpul este o grabă”, consideră guvernatorul băncii centrale.
Pe de altă parte, Isărescu a reamintit că avem programe de ieşire din criză sub forma acordurilor semnate de autorităţile române cu UE, FMI şi alte organisem internaţionale.
„Avem programe să ieşim din criză, acestea (acordurile – n.r.) nu sunt programe de intrare în criză. Nu ne-am dus la UE, la organismele internaţionale pentru a intra în criză, ci pentru a ieşi, şi am făcut importuri de finanţare şi de credibilitate”, a mai afirmat Isărescu.
El a adăugat că pentru reluarea creşterii pe baze sănătoase trebuie o combinaţie între ce face statul şi ce vor face pieţele.
SURSA: BNR