Chiar dacă în cursul zilei de azi au existat cereri de spargere a depozitelor, raportate de băncile comerciale românești către BNR, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu subliniază că depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate de stat.
Băncile au anunţat BNR că în cursul dimineţii de joi s-au înregistrat cereri de la populaţie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, care le transmite clienţilor cu economii de sub 100.000 de euro că nu au motive să acţioneze în acest sens. "Nu este un motiv de spargere a depozitelor. În cursul dimineţii am primit ştiri că unii au început să-şi scadă depozitele, dacă au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor", a spus Isărescu. Guvernatorul BNR a arătat că 100.000 de euro, suma garantată pentru un deponent la o bancă, reprezintă o sumă mare pentru o ţară ca România. "Avem garantată această sumă. Avem inclusiv mişcarea rapidă a acestor depozite în alte bănci care funcţionează, cu distribuirea ulterioară la ghişee", a continuat Isărescu.
În cazul băncilor cu capital cipriot, Isărescu a arătat că activele acestora reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.
De asemenea, clienţii unor bănci mici din România, printre care bănci cipriote şi elene, au mutat depozitele la instituţii de credit mai mari în ultimele 10 zile, considerându-le mai sigure, potrivit lui James Stewart, vicepreşedinte, cu atribuţii pe trezorerie şi pieţe de capital la Raiffeisen Bank. "În ultimele 10 zile am văzut, şi sunt sigur că şi alte bănci de aici, depozite venind de la alte bănci, fie că sunt bănci cipriote sau greceşti sau alte bănci. Mesajul pe care îl primim este că oamenii caută bănci sigure să îşi plaseze banii. Cred că numele jocului acum este «siguranţa banilor tăi». El a menţionat că se referă strict la situaţia de pe piaţa bancară din România.