Isărescu: Am reuşit să menţinem cursul de schimb, deşi am fost criticaţi

Banca Naţională a României a reuşit să menţină cursul de schimb , deşi a fost criticată de foarte multe ori, mai ales de către băncile din România cu capital străin, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), la conferinţa 'Public Policies and The Direction of Financial Flows

‘În România, în această perioadă, am reuşit să ne menţinem (în ceea ce priveşte cursul de schimb n.r.), deşi criticaţi. Nu am fost înţeleşi, de foarte multe ori, mai ales de către băncile din România cu capital străin. Băncile au spus: De ce interveniţi, pentru că noi stabilim rata de schimb, noi suntem şefii, nu voi Banca Centrală! Noi am reuşit cumva să administrăm fluctuaţia valutară în această perioadă. Poate a fost bine şi că piaţa valutară nu este atât de mare. Piaţa noastră a fost suficient de mică încât să nu apară probleme semnificative şi pentru a păstra cursul de schimb, cumva, la un nivel sustenabil’, a spus Isărescu.

În ceea ce priveşte aranjamentele valutare, el a afirmat că la începutul anilor ’90 majoritatea ţărilor aveau o formă de flotare administrată.

‘Se considera că anumite forme erau mai bune decât altele, apoi totul s-a schimbat când Stanley Fisher de la FMI a spus să mergem către alte soluţii mai drastice pentru că cele intermediare, flotarea administrată, nu sunt neapărat foarte potrivite. Motivul a fost acela că existau fluctuaţii foarte mari de capital, ceea ce este intermediar. Ceea ce este între nu va rezista unor intrări sau ieşiri masive de capital. Înainte de 2007, am decis să păstrăm fie ancorarea fixă a monedei sau să lăsăm liber fluxul şi ne-am dat seama că ambele extreme sunt vulnerabile. La noi nu exista aceeaşi situaţie ca cea din ţările baltice sau din alte ţări şi trebuia să vedem exact care este un curs valutar sustenabil pentru a ne putea asigura, într-un viitor, intrarea în zona euro, ca să vedem care sunt problemele generate de fluxurile de capital masive, atât în interiorul cât şi în afara ţării. A fost important să asigurăm şi un echilibru, iar criza a dovedit că am avut dreptate. Aprecierea nominală a creat presiunea unei supraevaluări a monedei care distruge investiţiile străine şi care generează mai multă inflaţie sau constrângeri în ceea ce priveşte stabilirea monetară’, a explicat Isărescu.
SURSA: Agerpres