'Este de aşteptat ca apartenenţa la Uniunea Bancară să aibă drept efecte întărirea stabilităţii financiare, sporirea încrederii în sistemul bancar naţional, sprijinirea unei creşteri sustenabile a creditării şi a activităţii economice', a afirmat Isărescu, în cadrul festivităţii organizate la Academia Navală Mircea cel Bătrân cu prilejul decernării guvernatorului BNR a titlului de Doctor Honoris Causa.
Acesta a prezentat motivele pentru care România trebuie să intre în Uniunea Bancară.
'De ce România chiar trebuie să intre în Uniunea Bancară? Prima motivaţie, 70% din activele nete ale sistemului bancar din România sunt în mâinile unor entităţi bancare financiare din străinătate, majoritatea europene. Că e bine, că e rău…, acum este un fapt. Şi atunci, în timp ce aceste entităţi intră în Uniunea Bancară, ai două posibilităţi. Prima posibilitate este să afli de la aceste entităţi, deci de la BCR Viena – Austria, să vină Andreas Treichl şi să spună ce se discută la Frankfurt şi să-mi spună ce vrea el să-mi spună (…). Sau a doua, să am curajul să spun aceasta este realitatea din România, mai devreme sau mai târziu când voi intra în zona euro trebuie să intru în Uniunea Bancară şi să iau decizia de pe acum. Or, la noi s-a ajuns la un consens politic, şi preşedintele şi premierul vorbesc despre intrarea României în zona euro', a spus guvernatorul BNR.
Acesta a menţionat că ţara noastră a stabilit anul 2019 pentru adoptarea monedei unice – euro.
'Trecerea la euro antrenează în mod automat statutul de membru al Uniunii Bancare. Data ţintă pentru adoptarea monedei unice a fost deja fixată – 2019 şi, din codaşi, eram ultimii, am ajuns fruntaşi. Ungaria nu a stabilit o dată, Polonia nu a stabilit o dată, Cehia nu a stabilit o dată, nici Bulgaria nu a stabilit o dată. (…) Apoi, chestiunea de apartenenţă la Uniunea Bancară rămâne doar una de alegere a momentului, noi am avut în vedere să fie cât mai repede, iar obţinerea statului de membru al uniunii Bancare la momentul trecerii la euro, noi am stabilit să fie mai curând, este iarăşi o opţiune politică şi cred că este o decizie corectă', a afirmat Mugur Isărescu.
SURSA: Agerpres