"Am revizuit în jos deviaţia PIB ca urmare a mai multor factori, dar în special ca urmare a efectelor probabile ale aprobării şi intrării în vigoare a Legii privind darea în plată. (…) Punerea în practică a Legii privind darea în plată descurajează creşterea economică şi ne-a determinat să modificăm traiectoria deviaţiei PIB", a explicat guvernatorul în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei. 

Potrivit acestuia, Banca Naţională nu şi-a schimbat poziţia faţă de acest act normativ, însă acum a intervenit un factor de noutate, şi anume publicarea Legii în Monitorul Oficial. 

"A intervenit nou faptul că legea a fost aprobată. Nu mai avem ce să discutăm aici şi trebuie să evaluăm impactul în noile condiţii. Nu ne-am modificat opinia, dar începem să calculăm impactul. Iar în ceea ce priveşte impactul, dominanta este incertitudinea. Pe ce ne-am bazat? Pe opiniile care s-au exprimat în piaţă de către jurişti, bancheri, pe faptul că noi nu vedem exact care va fi reacţia diverşilor debitori şi pe câteva interpretări greu de clarificat ale textului ale legii. Asta înseamnă incertitudine. Şi atunci de ce spunem aici efectele probabile ale implementării, dacă este incertitudine? Pentru două motive: incertitudine înseamnă descurajarea creditului, că nu se apucă nimeni să dea mai multe credite dacă are o viziune neclară, în ceaţă, asupra unui cadru legislativ. Deci aici mergem aproape spre probabilităţi ridicate: creditul în România va fi descurajat. Ca urmare, şi creşterea economică", a subliniat Mugur Isărescu. 

În plus, un semnal de încetinire a creditării este dat de reacţia băncilor. "Au anunţat că o vor contesta (Legea -n.r.), şi-au schimbat condiţiile de creditare. Toate duc spre o creştere mult atenuată a creditării în România. Nu puteam în prognozele noastre de inflaţie să nu ţinem cont de aceste lucruri", a subliniat guvernatorul BNR. 

Aşadar, şeful băncii centrale spune că, din traiectoria deviaţiei PIB cuprinsă în Raportul supra inflaţiei se observă că excesul de cerere creşte în continuare dar semnificativ sub ceea ce s-a prognozat anterior (în raportul din februarie – n.r.) 

La revizuirea în jos a traiectoriei deviaţiei PIB faţă de nivelul potenţial au mai contribuit, potrivit guvernatorului BNR, şi conduita politicii fiscale, condiţiile monetare în sens larg, "adecvate asigurării stabilităţii preţurilor pe termen mediu, contribuind la realizarea unei creşteri economice sustenabile", în timp ce efectul cererii externe este considerat neutru. 

Sursa: Agerpres