‘Este o eroare, poate 0,8% (…). Astfel de evenimente sunt periculoase, agitaţie exagerată. Chiar cifra, care înţeleg că a apărut, nu ştiu dacă este adevărată. Cum 16 unităţi bancare să reprezinte 80% din sistem? Aici trebuie moderaţie, aşa se procedează peste tot în lume cu sistemul bancar. Nu protejăm pe nimeni. Legea trebuie să fie aplicată, justiţia se aplică. În cazul sistemului bancar trebuie evitate exagerările, mediatizările exagerate, pentru că apoi toată lumea va avea de suferit’, a spus Mugur Isărescu.

Acesta a precizat că este vorba despre 16 unităţi bancare, din trei bănci, iar în cazul uneia situaţia nu este clară.

‘Este vorba de trei bănci, din câte am înţeles, pentru că noi nu ne ocupăm de poliţie, nu suntem nici procuratură, nici poliţie. Fiecare trebuie să îşi facă datoria şi salutăm, de fiecare dată, acţiunile de aplicare a legii, categoric. Aici este vorba de 3 bănci, în cazul uneia situaţia nu este clară. Nu este vorba de caracatiţa bancherilor. (…) Este mai degrabă vorba de un grup infracţional din afara băncilor şi este vorba de 16 unităţi bancare din 3 bănci. Dacă memoria mea este bună cred că cele 3 bănci au vreo 2.000 de unităţi bancare sau poate chiar mai multe’, a explicat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a menţionat că supravegherea bancară este întărită şi îşi face datoria.

‘Supravegherea bancară este tare şi îşi face datoria. N-aş vrea să se mai tragă concluzia că supravegherea bancară se face pe fiecare credit în parte. Acordarea creditelor este responsabilitatea totală a băncilor comerciale. Ar fi şi total anormal ca cineva să dea creditele şi responsabilitatea să fie la altcineva. Acesta este sistemul economiei de piaţă.
Supravegherea bancară se ocupă de altceva. Supravegherea bancară se ocupă de faptul ca, în cazul în care băncile greşesc în acordarea creditului, să plătească acţionarii, nu deponenţii, dacă apar credite neperformante acestea să fie provizionate pentru ca banca respectivă sau sistemul bancar să nu intre în dificultate pentru că asta ar crea o mare problemă pentru toată economia, inclusiv pentru deponenţi. Pe cazul nostru concret, funcţia a supraveghere este să supravegheze, deoarece băncile au unităţi antifraudă care funcţionează şi am înţeles că ele funcţionează, pentru că ele au semnalat cazul’, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, de fiecare dată este loc de întărire a supravegherii.

‘Să nu confundaţi cu faptul că punem la câte un ofiţer de credit câte un supraveghetor. Suntem la 20 de ani de când s-a introdus acest sistem. Supravegherea bancară nu dă credite, nu supraveghează credite bucată cu bucată şi nici frauda, nu este treaba supravegherii. Ar fi un nonsens să se creeze 40 de bănci şi toată responsabilitatea să se ducă la banca centrală’, a mai afirmat Guvernatorul BNR.