"Cred că domnul ministru (ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, n.r.) a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, dar pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. Bilanţurile anuale ale băncilor sunt publice, deci nu trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine", a spus Isărescu.

"Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă: băncile nu au făcut profit. Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, pentru că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc. Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare. Asta trebuie să se cerceteze, şi Banca Naţională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă. Aşa cum am mai spus în repetate rânduri, este obligaţia noastră legală ca pe timpul supravegherii, când constatăm că nu este ceva în regulă să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanţe şi aşa facem de fiecare dată", a arătat Mugur Isărescu. 

Potrivit Guvernatorului BNR, businessul bancar este unul foarte complicat, iar dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal. 

"Banca Naţională nu are niciun fel de mandat, de atribuţii, să facă propriu-zis control fiscal. Una este să faci o constatare că o instituţie nu are profit şi, deci, nu plăteşte impozit pe profit, şi alta e să te uiţi în contabilitate şi să constaţi că nu a făcut profit, pentru că unele operaţiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face şi se vor dovedi, bineînţeles că Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze ca atare şi noii vom acorda tot sprijinul necesar. Mai trebuie să fac o precizare să nu existe neînţelegeri: a face profit într-o bancă nu e o chestiune uşoară. Aici ar fi bine ca societatea să înţeleagă că activitatea bancară este un complicată. Trebuie să dai şi dobânzi celor care fac depozite la tine, deponenţilor, să acoperi şi creditele care nu-ţi revin, să-ţi acoperi şi cheltuielile de funcţionare, să ţii şi lichiditate. O bună parte din resursele băncilor se păstrează în formă lichidă, pentru că lumea trebuie să-şi retragă banii atunci când doreşte. Businessul bancar este unul foarte complicat şi aş vrea să se transmită ideea că dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal. Foarte probabil să nu facă profit sau să un profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior şi când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. De asemenea, ce n-aş mai vrea să se înţeleagă, pentru că devine periculos, este să nu se facă o confuzie între o pierdere anuală şi capitalul unei bănci. Toate băncile din România au capital pozitiv şi dincolo de limitele legii, de 8%", a explicat oficialul BNR. 

Isărescu a adăugat că Fiscul ar trebuie să verifice şi vânzarea de credite neperformante, "uneori la preţuri care ridică semne de întrebare", iar acest lucru se face de multe ori exact pentru ca să lichideze surse sau active care nu sunt aducătoare de venit şi pentru a-şi îmbunătăţi baza de capital. 

"În concluzie, sprijinim Ministerul de Finanţe pe căile pe care le avem noi la dispoziţie prin actul de supraveghere. Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operaţiuni s-au făcut în afara sau la limita legii suntem primii care informăm şi asigurăm opinia publică de acest lucru. Contabilitatea unei bănci nu este o chestiune simplă, repet", a subliniat Mugur Isărescu. 

Recent, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a afirmat că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani. 

În replică, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, Daniel Zamfir, î-a solicitat ministrului Finanţelor, printr-o scrisoare, lista băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani şi situaţia plăţii impozitului pe profit a instituţiilor financiare nebancare şi a colectorilor de creanţe în ultimii zece ani. 

De asemenea, senatorul i-a solicitat cerut ministrului ca aceste informaţii să fie trimise Comisiei de industrii până pe 10 august. 

"În urma afirmaţiei dumneavoastră din spaţiul public potrivit căreia 31 dintre instituţiile bancare care operează pe teritoriul României nu au plătit în ultimii 5 ani impozit pe profit, vă solicit să transmiteţi Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, următoarele informaţii: lista celor 31 de bănci la care făceaţi referire în afirmaţiile dumneavoastră şi situaţia plăţii impozitului pe profit a instituţiilor financiare nebancare şi a colectorilor de creanţe în ultimii 10 ani. Ar fi util ca materialul să fie transmis comisiei noastre până în data de 10 august 2017", se arată în scrisoarea adresată de Zamfir ministrului Ionuţ Mişa.

AGERPRES