"Bani sunt. Fac un calcul simplu: sunt vreo trei miliarde exces de lichiditate în piaţă, încă cam atâta mai sunt în rezervele minime obligatorii, care au rămas la 8% la lei. Ar trebui să scadă spre 2%. Mai poate să spună cineva că nu sunt bani? Iar raportul dintre credite şi depozite este subunitar. A devenit subunitar. Sunt mai multe economisiri decât credite şi încă ţipăm că vine statul, ia banii şi că se împrumută de pe piaţă. Raportul între credite şi dobânzi, care a fost supraunitar, deci credite cu mult mai multe decât putea să economisească economia României, 150%, la unele bănci a fost 300%, prin acest deleveraging, a devenit subunitar", a spus acesta.
Potrivit guvernatorului, restul banilor puteau fi folosiţi la export de capital, dar nu s-a ajuns acolo.
În altă ordine de idei, Mugur Isărescu a dar asigurări că Banca Centrală nu va începe să majoreze dobânzile înainte de o revenire a inflaţiei.
"Nu o să înceapă Banca Naţională să crească dobânzile înainte de o revenire a inflaţiei, care statistic este inevitabilă – şi este inevitabilă şi cu ce se întâmplă în lume. Dar vom fi foarte atenţi ca ea să nu se ducă, inflaţia, dincolo de pragurile noastre pe care le ţintim încă cu ţintirea inflaţiei", a precizat şeful BNR.
AGERPRES