”Rezultatele testelor de stres vor fi publicate în această seară, iar Banca Naţională va lua o poziţie oficială pe site. Noi am făcut cu băncile din România teste de stres mult mai dure decât în Europa. Asta e tot ce declarăm la momentul actual’, a afirmat Isărescu.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) va publica vineri rezultatele testelor de stres, la care au fost supuse 91 de mari bănci europene, într-un moment în care zona euro este afectată de criza datoriilor, transmite AFP. Rezultatele vor fi publicate la ora 16.00 GMT, după închiderea pieţelor bursiere.
Băncile testate provin din 21 de ţări şi reprezintă 65% din activele bancare din UE. Cea mai reprezentată ţară este de departe Spania, cu 25 de bănci, urmată de Germania, cu 13 bănci, şi Grecia, cu şase bănci.
Potrivit pronosticurilor mediilor financiare, între 10 şi 15 bănci nu vor trece aceste teste, în special din Spania şi Germania. În plus, analiştii vor urmări cu atenţie şi rezultatele băncilor din Grecia, Italia, Portugalia şi Irlanda, ţări considerate a fi cele mai fragile în contextul actual.
Pentru a putea trece testele de stres din acest an, care pleacă de la ipoteza unei contracţii economice de doi ani, băncile europene vor trebui să-şi menţină capitalul core Tier 1 la 5%.
Anul trecut, 91 de bănci europene au fost supuse unei prime runde de teste de stres şi doar şapte instituţii nu au reuşit să treacă aceste teste. Analiştii au criticat prima rundă de teste de stres pentru că a utilizat criterii mult prea relaxate.
Pe listă se regăsesc majoritatea băncilor străine care operează în România: Erste Bank Group, Raiffeisen Bank International, Marfin Popular, Bank of Cyprus, Societe Generale, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank, OTP Bank, UniCredit SpA, ING Bank, BCP şi Royal Bank of Scotland.
Pentru prima dată, va fi vor fi testată şi Oesterreichische Volksbank AG (Austria).
SURSA: Agerpres