România a încheiat şi al doilea acord cu organismele financiare internaţionale, iar ajustarea prin care a trecut era inerentă, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
‘Nicio ţară nu poate să crească la infinit cu deficit de cont curent de 14% cât a fost în România în anii 2007 -2008. Dacă noi nu făceam ajustarea o făceau pieţele externe. Asta s-a şi întâmplat, intrările de capitaluri în România s-au diminuat până spre 2% din PIB. De la 19 miliarde de euro, câţi bani au intrat în România în 2007 şi 2008, în fiecare an s-au redus spre 3-4 miliarde de euro şi atunci economia trebuie să se adapteze. Nu a fost numai o decizie a noastră, a fost decizia pieţelor. Teorii care se vânturau în trecut, care au apărut şi aici, la Banca Naţională. A venit cineva şi mi-a spus… în 2007, când ne pregăteam de ‘soft landing’ (aterizare lină n.r.). ‘De ce vreţi să faceţi?’, mă întreaba pe mine un bancher internaţional. Pentru că mai devreme sau mai târziu un deficit din acesta trebuie corectat, trebuie adus la 3-4-5-6%, decât să se facă brutal. Dar dumneavoastră nu aţi auzit de ‘continuous flying?’ Adică cum? Zbor continuu. Lumea e plină de bani, nu aveţi nicio problemă să finanţaţi deficite de 10-14%. O fi în aviaţia americană dacă ai posibilitatea să îţi alimentezi avioanele în zbor, dar noi suntem mai modeşti aici şi mie mi-e frică că trebuie să facem un landing. Şi tot ne-a prins pe picior greşit, privind înapoi’, a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, BNR nu a vrut să facă o asemenea ajustare.
‘Am gândit-o de la 14% spre 8 %. S-a dus de la 14% la 4% într-un an şi ceva. Nu am făcut-o noi. Au făcut-o pieţele, care s-au corectat. Ca să fie mai acceptabilă, am compensat-o cu bani publici. Nu a venit Fondul pe capul nostru. Noi am spus că ne trebuie nişte bani ca să compensăm ieşirile mari de capitaluri private. Aceasta este funcţia Fondului. Răstălmăcirile ulterioare privind maniera în care am abordat criza se întâmplă în toate ţările. (…) Chiar dacă vezi criza şi furtuna ce poţi să spui? Fugiţi sau părăsiţi nava? A ataca problemele crizei şi ideea că prognozele asupra viitorului sunt un lucru uşor sau conducătorii nu vor să facă prognozele, să le spună, şi că totul ar fi un fel de conspiraţie, eu nu cred aşa ceva. Nu orice om poate sa treacă prin responsabilitatea unui post, dar a conduce o instituţie printr-o criză este foarte dificil şi abia ulterior poţi să faci evaluări dacă a fost bine sau nu’ a explicat guvernatorul BNR.
Banca Naţională a României (BNR) organizează în parteneriat cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative conferinţa ‘Strategica: On strategies in a challenging world’.
La eveniment vor participa, printre alţii, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Alina Bârgăoanu.
SURSA: Agerpres