Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a apreciat, joi, că Banca Centrală nu va mai avea în viitor aceleaşi câştiguri importante din fructificarea rezervei valutare.

„Uitându-mă înainte trebuie să recunosc: câştigurile noastre nu vor mai fi la fel de mari. Fructificarea rezervei naţionale este din ce în ce mai slabă, Frunctificările pe plan internaţional sunt extrem de neatractive”, a spus Isărescu, într-o conferinţă privind rezervele valutare ale BNR, organizată de Finmedia.

Mugur Isărescu a arătat că pe semestrul unu 2010, câştigurile BNR din plasamentele făcute din rezerva internaţională sunt foarte scăzute.

„Suma este de vreo 3 – 4 milioane euro. Este o contribuţie mai mică decât cea mai mică sumă vărsată la bugetul statului în cea mai proastă lună înregistrată de BNR vreodată”, a subliniat guvernatorul.

Acesta a spus că este nevoie de mai mult noroc când ieşi pe pieţe, şi a dat asigurări că Banca Centrală a vândut la timp expunerile sale pe Grecia, Spania, alte ţări afectate puternic de criză.

„Când simţim că ceva se înrăutăţeşte, ne retragem. Avem un nas lung ….”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a reamintit că, în 2010, Banca Naţională a contribuit la bugetul de stat cu 300 de milioane de euro, adică 80 la sută din profitul înregistrat prin fructificarea rezervei internaţionale.