Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), i-a avertizat săptămâna trecută pe bancheri să nu se plângă de lipsa cererii, în condiţiile în care ţin dobânzile sus. „Nu există cerere de credit (spun băncile, n.r.). Stai puţin, dacă ai 15% dobândă, cu inflaţie în scădere, cine să-ţi ia credit? Băncile nu trebuie să găsească un motiv pentru a nu da credite“, a spus Isărescu.
Astfel, acest blocaj al creditării afectează din ce în ce mai mult băncile prin creşterea ratei de neperformanţă. „Cifra aceasta de 28% la o bancă, 18% pe medie (nivel al creditelor neperformante, n.r.), derivă de câteva luni bune din faptul că se micşorează baza de comparaţie, volumul de creditare. De aceea, dăm acest semnal: Măi, fraţilor bancheri, dacă nu mai vreţi să daţi credite, pentru că sunteţi preocupaţi de altceva şi vă căutaţi resurse prin alte părţi, vedeţi că se va întoarce ca un bumerang împotriva voastră o asemenea decizie! Băncile trebuie să-şi reia cu seriozitate, făcând curăţenia necesară, activitatea principală de creditare. Bineînţeles, pe altă bază, nu să mai mizeze ca înainte pe creditele de consum“, a explicat Isărescu.
Reducere de la BNR
Guvernatorul a anunţat recent că, începând cu următoarea şedinţă de politică monetară, va începe un ciclu de reducere a dobânzii-cheie, deocamdată fiind dat un semnal prin reducerea coridorului în jurul dobânzii-cheie, de la +/-4%, la +/-3%. Asta pentru că dobânda superioară din coridor, Lombard, este considerată de bancheri un fel de rată minimă a creditării.
„Ei spun: nu putem să scădem rata minimă la creditele de consum, imobiliare sub nivelul acesta pentru că atunci când avem un gol de lichiditate ne finanţăm la Lombard (creditul de urgenţă de la BNR). Dacă ei zic că Lombard este o dobândă marginală, atunci pe aceasta am coborât-o cu 1%“, a spus Isărescu.
De asemenea, guvernatorul BNR a solicitat bancherilor să nu se repeadă să coboare dobânzile la depozite, dacă au de gând să le reducă la credite. Asta pentru că până acum bancherii motivau scăderea dobânzilor la depozite în urma reducerii dobânzii-cheie, dar acum BNR chiar a ridicat cu un procent facilitatea de depozit, de la 1,25% la 2,25%.