Isărescu cere autorităţilor să intervină de urgenţă pentru protejarea casei Oromolu din Piaţa Victoriei

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, solicită intervenţia urgentă a autorităţilor abilitate pentru protejarea casei Oromolu, situată în Bucureşti, în apropierea sediului Guvernului.

“Casa Oromolu, situată la intersecţia Bulevardului Aviatorilor cu Piaţa Victoriei face obiectul unor speculaţii imobiliare. Este nevoie de intervenţia urgentă a autorităţilor abilitate pentru protejarea clădirii care defineşte estetic zona în care se află”, a afirmat miercuri guvernatorul BNR, la un simpozion cu ocazia marcării a 132 de ani de la înfiinţarea BNR.

Casa este situată pe Bulevardul Aviatorilor nr. 8, foarte aproape de sediul Guvernului şi în imediata vecinătate a unor importante repere turistice ale Capitalei: Muzeul Antipa, Muzeul Ţăranului Roman, Muzeul de Geologie, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, contrastând cu masivitatea gri a blocurilor comuniste ce formează flancul sudic al Pieţei Victoriei şi cu turnul din sticlă şi oţel.

Imobilul este înscris pe lista monumentelor istorice. Primul proprietar a fost Mihai Oromolu (1875- 1945), personalitate de vază a perioadei interbelice. Oromolu a contribuit, alături de alţi oameni politici ai vremii, la înfăptuirea României Mari, iar pe parcursul unei îndelungate activităţi publice, a fost prefect de Dolj, ministru în guvernul Take Ionescu (1921), guvernator al Băncii Naţionale (1921-1926).

În prezent, proprietar al Casei Oromolu este grupul New Europe Property Investments (NEPI), care a propus Comisiei Tehnice de Urbanism de pe lângă Primăria Capitalei proiectul de construcţie a unei clădiri de birouri înalte de 45 de metri, pentru a fi amplasată pe terenul monumentului istoric.Blocul ar urma să
aibă o înalţime echivalentă a 9-10 etaje şi trei niveluri subterane, pe un teren de aproximativ 4.500 de metri pătraţi. Bulevardul Aviatorilor este însă zonă protejată şi, potrivit regulamentelor de urbanism, înălţimea maximă până la care se poate construi este de 13 m.Conform Hotnews, Comisia Tehnică de Urbanism a respins avizarea proiectului la finele lunii martie, deoarece Legea Urbanismului interzice investitorilor privaţi să facă Planuri Urbanistice Zonale care modifică regulamentul local de construire, pentru clădiri de birouri.

Conform proiectului, grupul de firme NEPI nu ntenţionează să demoleze monumentul, ci să contruiască blocul în jurul casei.

Fondul de investiţii sud-african NEPI a raportat pentru anul 2011 un profit de aproape trei ori mai mare decât în anul precedent, în valoare de 18,77 milioane de euro.
SURSA: Agerpres