„În România, avem creştere economică, nu avem deflaţie, în pofida plasării indicelui anual în teritoriu negativ, iar din perspectiva politicii monetare ne-am păstrat marja de manevră: dispunem de toate instrumentele – dobânda, coridorul, reglarea lichidităţii, rezervele minime obligatorii. Cu toate acestea vedem că stimularea cererii şi a consumului a creat mai degrabă locuri de muncă în alte ţări. În acest moment importurile cresc mult mai rapid decât exporturile, cererea se duce în importuri, deşi ar fi fost mai bine dacă ea ar fi fost stimulată prin creşterea producţiei interne. Nu suntem împotriva stimulentelor, dar este imperios necesar ca acestea să fie atent alese, să aibă un dozaj adecvat şi să fie aplicate la momentul oportun”, se arată în mesajul guvernatorului BNR transmis în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România. În acest context, Mugur Isărescu a reamintit necesitatea păstrării macrostabilităţii şi a echilibrului intern, scrie Agerpres.
“Trebuie să avem grijă de ea ca de lumina ochilor noştri, întrucât din aceasta derivă şi sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltării noastre şi obţinerea bunăstării într-o lume ce se confruntă cu multe incertitudini şi schimbări”, a subliniat oficialul BNR. Totodată, el a menţionat faptul că aceste noţiuni şi mesaje, ce par fireşti pentru profesionişti, trebuie să fie explicate pe toate palierele în România, inclusiv de către analişti financiari prezenţi la conferinţă.
“Sustenabilitatea este o noţiune complexă, nu este uşor de înţeles, deşi criza a evidenţiat care sunt implicaţiile şi dezechilibrele cauzate de politicile conjuncturale, de măsuri nesustenabile. Unele decizii mult aşteptate de către public pot accentua vulnerabilităţile din economie, mai ales în situaţia unor ţări aflate în plin proces de transformare, de convergenţă reală – iarăşi o noţiune complexă, ce trebuie explicată deoarece nu se rezumă doar la nivelul produsului intern brut pe locuitor, ci se referă şi la componenta sa structurală şi instituţională”, se subliniază în mesajul citat. Din aceste motive, Mugur Isărescu susţine că este esenţial ca publicul din România, inclusiv decidenţii, dar şi cei interesaţi de evoluţia României, să înţeleagă rolul abordărilor şi politicilor echilibrate în contextul global actual, care este puternic marcat de incertitudini, dar şi de accente populiste. “Dezechilibrele apar relativ uşor, mai ales într-un mediu volatil, iar corecţia acestora este dureroasă. Fără o justă măsură va fi greu să convingem, iar sentimentele, percepţia investitorilor, dar şi a oamenilor afectaţi de măsurile decidenţilor, se pot schimba rapid şi pot produce la rândul lor schimbări, nu întotdeauna benefice”, a mai subliniat oficialul BNR.