Banca Națională a României (BNR) a hotărât menținerea dobânzii cheie, menținerea rezervelor minime obligatorii la nivelurile actuale, a spus Isărescu.

„Sunt factori autonomi evoluţiei lichidităţii în piaţă. Un exemplu e manieră în care sunt plătite taxele şi impozitele, şi felul în care sunt plătite salariile şi pensiile. Taxele se plătesc pe 30 ale lunii. Sunt absorbiţi banii şi se duc în contul care se află la BNR. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate. După 5 ale lunii lichiditatea e retrimisă în piaţă, prin plăţile făcute de stat. Sunt mişcări lunare. Ce a intervenit în această lună e o performanţă mai bună în colectarea impozitelor, mai mult decât ne-am aşteptat. Nu ştiu dacă MFP s-a aşteptat. Rolul BNR e să regleze lichiditatea. Operaţiunile noastre sunt săptămânale. Momentul septembrie 2017 vine după o lungă perioada de excedent de lichiditate”, a menționat guvernatorul. 

Potrivit acestuia, „cursul s-a zbătut la 4,59 de lei pentru un euro o perioada bună. Ar fi ridicol să nu recunosc această presiune. Se referă la comportamentul nerezidenţilor. Sunt 20 de miliarde de lei care fluctuează”.

„Un alt factor care a determinat lipsa de lichiditate se referă la inflaţie, de asemenea comportamentul nerezidenţilor. Oricine poate schimbă titluri de stat. Sumele pe care aceştia le-au investit în România se diminuează. Spre deosebire de lunile precedente acest deficit de lichiditate a durat ceva mai mult”, a arătat şeful BNR.

„Rezervele valutare sunt adecvate în acest moment. ROBOR se calculează dimineaţă. Injecţia BNR de lichiditate, operaţiunile repo, s-au făcut mai târziu. Veţi vedea efectele acestei operaţiuni mâine. Ministrul de Finanţe s-a întâlnit cu conducerea executivă a băncii. S-au discutat probleme tehnice. Absorbţia de lichiditate a fost făcută în principal de Trezorerie”, a mai spus Mugur Isărescu.

El crede că „o creştere a dobânzii în intervalul care ajunge la 1%, aceea va fi normalitatea” și apreciază că „o mişcare a dobânzilor în jurul ratei de politică monetară cu plus minus 1% pentru mine este e mai mult sau mai puţin normală”.

Guvernatorul băncii centrale a precizat că față de situațiile anterioare, când se făcea absorbție de lichiditate la zece zile, datele ne arată ca vom avea o perioada ceva mai îndelungată de absorbție de lichiditate.

 

„M-am uitat pe cifre și am văzut ca raportul dintre creditele luate de populație plus firme cu dobânda fixa și cele cu dobânda variabila a crescut in favoarea celor variabile. Atunci îți asumi și anumite riscuri. Experiența internațională a arătat că aceia care au credite cu dobânda variabilă au câștigat”, a afirmat Isărescu.

Alte declarații ale guvernatorului BNR la conferința de presă

ROBOR e stabilit de piață. O bancă mijlocie face pe zi în România zeci de mii de plăți

Dobânzile, inclusiv ROBOR, se vor plimba in jurul a 1,75% plus minus 1%.

Exista o sensibilitate legată de reacția populației, mai ales după evenimentele cu francii elvețieni.

Hai să recunoaștem că nici presa nu e blândă cu premierul. L-ați luat la întrebări. Cum vreți sa reacționeze?

Nu am discutat cu premierul în aceasta perioadă. Ministrul de Finanțe e cel cu care colaborăm.

Independența băncii centrale nu înseamnă izolare de Guvern.

Nu consider că Guvernul a făcut presiuni la adresa BNR.

Nu vindem iluzii. S-a ieșit din perioada dobânzilor foarte scăzute.

Creșterea dobânzilor a ajutat BNR în protejarea leului în raport cu euro. Dar nu a fost deliberat.

Citiți și:

BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an şi reduce dobânda Lombard la 3%. Explicaţia analiştilor