"Ne schimbăm prognozele de creştere economică în principal pentru că nu mai putem să mizăm pe aceeaşi creştere a exporturilor. Am fi nerealişti. În momentul în care ţi-ai schimbat prognoza urmează o serie de consecinţe pentru construcţia bugetară şi apare problema între realitate şi percepţie. Lumea politică lucrează cu percepţii şi trebuie să acceptăm că percepţia este mai tare decât realitatea", a afirmat Isărescu, citat de Agerpres.
Oficialul BNR a subliniat că România se află înaintea unui an electoral şi că nu numai specialiştii în economie şi finanţe devin conştienţi că sunt constrângeri bugetare puternice.
"Se discută în permanenţă despre soluţii dintre cele mai diferite. Câteodată soluţiile, pentru noi, par să fie glumeţe, dar ele se discută. În societatea românească nu pot să fie trecute cu vederea aceste dezbateri extrem de mediatizate", a spus guvernatorul băncii centrale.
Finanţarea deficitului
Acesta a spus că a trata finanţarea deficitului ca floare la ureche este o mare eroare.
"Să nu uităm în prezent că avem un deficit de cont curent de 4 la sută în condiţii de recesiune, care s-ar putea să crească, nici nu ştim. Avem o mare necunoscută, cum va reacţiona economia românească la o creştere de 4 la sută. Rămânem cu un deficit extern de 4 la sută. Adică să atragă bani din exterior, să atragă investiţii directe. Nokia a plecat. Vin altele. Poţi să-ţi bazezi un program de dezvoltare pe o necunoscută mare", a întrebat retoric Isărescu.
Coaliţia de guvernare va lua în discuţie, în maximum două săptămâni, posibilitatea modificării ţintelor de deficit bugetar şi creştere economică pe anul 2012, au declarat ieri surse din coaliţie.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a confirmat că trebuie reanalizaţi parametrii viitorului proiect de buget pe anul 2012. Pentru anul 2012, Guvernul a stabilit cu FMI şi Comisia Europeană o ţintă de deficit bugetar de 3% din PIB şi de creştere economică de 3,5%, însă premierul Emil Boc a recunoscut că obiectivele se vor modifica pe fondul problemelor economice din zona euro.