"Conversia se poate face şi în prezent, pe bază voluntară, la cursul din ziua în care se face conversia. Dacă cineva doreşte să se facă la curs istoric trebuie să se stabilească şi cine acoperă diferenţa, dacă se acoperă de la buget, dintr-un fond de garantare, din depozitele clienţilor, Doamne Fereşte!!!', a spus Isărescu.
El a precizat că, în cazul în care banca ar trebui să suporte diferenţa, atunci valoarea creditului se micşorează, trebuie să ia din capital sau din depozitele clienţilor. 'Dacă sursa de acoperire este capitalul lor, în momentul imediat următor vine Direcţia de Supraveghere şi solicită acţionarilor să majoreze capitalul', a subliniat guvernatorul BNR.
În opinia sa, conversia la un alt curs decât cursul momentului trebuie realizată pe bază de negociere, pentru că este vorba despre un contract care s-a încheiat între două părţi în conştienţă totală, şi cel care a dat creditul şi cel care l-a luat. 'Deci trebuie să discuţi despre o sursă, şi aici este vorba de bani mulţi! Dacă legiuitorul gândeşte ceva de asemenea natură, trebuie să găsescă şi răspuns, exact ca la buget', a mai spus Isărescu.
El a precizat că situaţia din România nu este similară cu cea din Ungaria. 'La noi, din fericire, creditele în franci nu au luat amploarea din Ungaria. Acolo este o problemă, în special, la nivelul autorităţilor. (…) Foarte multe comunităţi locale erau în stare de faliment tehnic din cauza creditelor în franci. La noi nu s-a ajuns acolo', a mai spus Mugur Isărescu.
În plus, guvernatorul băncii centrale a arătat că o decizie în sensul conversiei creditelor în franci elveţieni, în mod special, la cursul din momentul contractării creditului, ar fi discriminatorie faţă de cei care au contractat credite în lei sau euro la momentul respectiv. AGERPRES
Isărescu: Conversia creditelor din valută în lei trebuie negociată de părţi, nu decisă legislativ
30 septembrie 2014, 16:51
Ultima modificare în 30 septembrie 2014, 17:57
Conversia creditelor din valută în lei trebuie făcută pe bază de negociere între părţile contractante, pentru că, în cazul în care se decide, la nivel legislativ, să se realizeze la cursul din momentul contractării creditului, trebuie să se stabilească şi cine suportă pierderile - bugetul, un fond de garantare sau clienţii din depozitele lor, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Statele riverane Mării Caspice au interzis prezenţa militară străină în regiune și au amânat delimitarea apelor teritoriale
- Corneliu Moldoveanu, revocat de Parlament din funcția de vicepreședinte ASF
- Ponta: Sunt bani pentru a finaliza toate proiectele începute în Educație și Sănătate
- Raiffeisen va majora capitalul subsidiarei din Ungaria cu 200 mil. euro
- VESTE despre O BANCĂ DIN ROMÂNIA
- BCR va putea acorda credite noi de 136 mil. lei în programul Prima Casă
- Israelianul Ofer Lieberson mai face două blocuri în Bragadiru
- Românii, printre cei mai periculoşi şoferi din Europa
- Băncile din Ungaria, obligate să aducă sute de milioane de euro în plus la capital
- Despăgubiri record: 2,4 milioane de lei la o poliţă RCA