Guvernatorul Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi cel al Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au declarat că nu există un substitut valid pentru politici economice sănătoase şi coerente, mai ales în contextul crizei financiare internaţionale. "Nu există timp pentru a ne amăgi în nicio privinţă. Rămâne esenţial atât pentru România, cât şi pentru celelalte economii să parcurgă procesul de reformă într-un mod foarte activ şi să facă loc pentru e
Guvernatorul Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, şi cel al Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au declarat că nu există un substitut valid pentru politici economice sănătoase şi coerente, mai ales în contextul crizei financiare internaţionale.
„Nu există timp pentru a ne amăgi în nicio privinţă. Rămâne esenţial atât pentru România, cât şi pentru celelalte economii să parcurgă procesul de reformă într-un mod foarte activ şi să facă loc pentru evoluţii macroeconomice sustenabile, incluzând o politică fiscală sănătoasă, atât de esenţiale pe termen mediu. Şi, domnule guvernator, am să reiau cuvintele dumnevoastră, nu există niciun substitut valid pentru politici sănătoase şi stabile. Parcă m-aţi citat pe mine când aţi spus asta, domnule guvernator, şi de aceea aş dori să rog autorităţile să aibă astfel de politici sănătoase şi stabile care să aducă pe termen mediu şi lung creştere economică sănătoasă, iar acest lucru binenţeles depinde de o politică fiscală şi monetară şi de reforme structurale care se fac la timp, care să susţină sustenabilitatea procesului de convergenţă”, a spus Trichet în deschiderea unui concert organizat cu ocazia a aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.
El a arătat că toţi actorii politicii economice, fără excepţie, trebuie să fie angajaţi în atingerea acestui scop.
Anterior, guvernatoul BNR a avut în discursul său un mesaj similar, avertizând că nu există un înlocuitor valid al politicilor economice coerente, mai ales în contextul crizei economice şi financiare internaţională.
„Corectarea erorilor de politică economică este, peste tot în lume, dureroasă, de multe ori greu de înţeles de către public şi inerent târzie. Dezvoltarea durabilă, sustenabilă a României depinde de coerenţa politicilor economice, iar strategia de adoptare a euro, în anii următori, poate fi catalizatorul care să asigure această coerenţă”, a spus Isărescu.