Anul 2016 se anunţă a fi unul "tumultuos", însă multe dintre "valuri" sunt relativ "mai departe de România", a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.
"Nu negăm incertitudinile. Credem că anul 2016 se anunţă un an tumultuos. Nu ştiu dacă este cuvântul cel mai potrivit. Observăm că multe dintre valuri sunt relativ mai departe de România. Sentimentul meu este că piaţa valutară s-a adâncit, nu mai e atât de emoţională – şi vă vorbeşte o persoană care din foarte multe motive urmăreşte piaţa valutară în fiecare dimineaţă. Am trecut peste momente de exces de lichiditate datorită acumulării cheltuielilor bugetare din ultimele două luni ale anului, excedent de lichiditate masiv în ianuarie. Piaţa a funcţionat, s-a echilibrat singură. În anumite momente a trebuit să intervenim şi noi", a admis Isărescu.
Potrivit acestuia, se remarcă o maturitate a pieţei, acesta fiind un lucru extrem de important.
"Nu pot să nu remarc o maturitate a acestei pieţe. Este un lucru extrem de important, de salutat şi de continuat. Ar fi culmea ca după atâţia ani de când pieţele astea funcţionează şi care, în afară de faptul că funcţionează îţi dau şi indicii, îţi dau temperatura economiei, acum să ne apucăm să nu avem încredere în mecanismele pieţei sau eventual să le mai şi stricăm cu niscai iniţiative legislative. Nu negăm că coordonatele mediului au un impact în balanţa riscurilor, un impact echilibrat, pentru că pieţele pot să acţioneze ca nişte buffere, ca nişte stocuri tampon", a spus guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a atras atenţia asupra faptului că incertitudinile tind să împingă balanţa riscurilor în sus.
"Pe plan intern, incertitudinile, aşa cum le vedem în prezent, tind să împingă balanţa riscurilor în sus, traiectoria inflaţiei în sus. Pentru că s-a aprobat un buget la limita de 3%, se manifestă în continuare presiuni, observăm dezbaterea publică pentru majorarea cheltuielilor bugetare, politica veniturilor s-a înscris pe o curbă puternic ascendentă greu de stăvilit. Nu cred că trebuie să ne punem problema de a o stăvili, ci de a o tempera, să vedem cât poate economia să ducă. Balanţa riscurilor este înclinată spre a împinge inflaţia, traiectoria în sus", a explicat Isărescu.
AGERPRES