Romania va avea, si in anul 2009, crestere economica. "Activitatea economica va slabi si va fi o crestere economica, probabil, intre 3% şi 6%, depinzand foarte mult de cat de inteleapta va fi componenta politica si cat de corect va fi diagnosticul", a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Isarescu a mai spus ca Romania trebuie sa-si ajusteze deficitul de cont curent, atata timp cat se doreste crestere economica. "Efectul crizei pe plan intern este legat de liniile de finantare ex
Romania va avea, si in anul 2009, crestere economica. „Activitatea economica va slabi si va fi o crestere economica, probabil, intre 3% şi 6%, depinzand foarte mult de cat de inteleapta va fi componenta politica si cat de corect va fi diagnosticul”, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Isarescu a mai spus ca Romania trebuie sa-si ajusteze deficitul de cont curent, atata timp cat se doreste crestere economica. „Efectul crizei pe plan intern este legat de liniile de finantare externa, iar daca acum 14% din PIBÂ vine pe linie externa, in viitor acest procent va scadea”, a explicat el.
Guvernatorul BNR estimeaza si o reducere a investitiilor straine directe. „Nu vad cum finantarea externa va mai fi un mare stimulent al cresterii economice, si sper ca la nivelul bancilor nu va fi un moment de panica”, a explicat Isarescu.
„Vom continua sa asiguram o anume crestere a nivelului de trai, insa, bineinteles, nu in aceeasi termeni ca in anii anteriori”, a adaugat el.
Totodata, Mugur Isarescu a dat exemple de alte surse de finantare cum ar fi Banca Europeană de Investitii (BEI) sau Banca Europeana pentru Reconstructie şi Dezvoltare (BERD). De asemenea, el a subliniat importanta pentru Romania a fondurilor structurale europene.
Mugur Isarescu a spus ca, spre deosebire de alti indicatori economici, nu este la fel de optimist in ceea ce priveste inflatia, in anul 2009.
El a mai afirmat ca mentinerea rezervelor BNR la un nivel ridicat este foarte importanta, in contextul ajustarii deficitului de cont curent.
„Nu trebuie să trecem in sensul invers, de la un surplus al contului de capital, la reducerea rezervelor BNR, in privinta ajustarii deficitului. Rezervele au fost construite greu si de aceea este nevoie de un control al lichiditatilor”, a declarat Isarescu.
Printre altele, Romania trebuie sa se focalizeze pe probleme cum ar fi deficitul extern si infrastructura.