"Întâmplarea face ca în ciuda acestor turbulenţe mişcările de curs imediat după căderea guvernului precedent şi de discuţiile privind formarea unui nou guvern şi până la soluţionarea situaţiei politice, ca să o numesc aşa, prin votul de încredere care s-a acordat noului Guvern, mişcările de curs au fost cam între 4,55 şi 4,60. Nu spun o noutate, dar o subliniez că observ este total desconsiderată: 1% în cazul leului înseamnă 4,5 bani. Cu alte cuvinte, în toată această perioadă de criză cursul s-a mişcat în sus şi în jos cu 1%. Pentru simplificare, uitaţi-vă ce se întâmplă cu raportul euro – dolar. Două monede care sunt monedele forte ale lumii, ca să spunem aşa. Cele în care se fac tranzacţii internaţionale. În cazul lor, o modificare de un cent înseamnă 1%, că e aproape raport paritar. În această perioadă euro faţă de dolar sau dolarul faţă de euro s-a plimbat între 1,09 şi 1,14, deci aproape 5%. Nu am văzut presă occidentală care să spună că s-a întâmplat o catastrofă la 5%", a spus Isărescu.
Acesta a precizat că 5% în cazul leului ar însemna vreo 20 de bani.
"Mişcările de curs au fost minore. Am văzut că cineva s-a supărat că m-am exprimat aşa: "cursul este unde trebuie". Aceasta înseamnă că avem un curs de piaţă şi mişcările pe piaţă sunt absolut normale în anumite limite. Noi ne-a exprimat că limitele de variaţie pe care ar trebui ca societatea românească şi presa, dumneavostră, să nu le luaţi în considerare, dacă se poate, sau să le ţineţi mai sub controlul emoţiilor sunt de 4-5%. Aceasta înseamnă 20 de bani. Nici gând să se fi întâmplat aşa ceva", a explicat guvernatorul BNR.
În acest context, Isărescu a afirmat că suntem "prea emotivi cu lucruri la care ar trebui să fim mai calmi", iar cursul s-a dovedit stabil.
"Ar fi rău dacă în momentul în care ai asemenea tensiuni el ar fi stabil. Ar însemna că ar fi ceva care nu merge bine", a adăugat şeful BNR.
AGERPRES