"Consiliul de Administratie al BNR, daca va lua decizii cu privire la rata dobanzii de politica monetara, in viitor le va lua cu mare atentie", a declarat Isarescu. O certitudine mai mare exista in privinta reducerilor viitoare ale rezervelor minime obligatorii (RMO) constituite de banci la BNR, Romania trebuind sa se alinieze nivelurilor din zona euro, la care doreste sa adere. "La RMO trebuie sa ne armonizam. Nu putem cu un nivel de 16% la rezervele in valuta sa intram in zona euro. Periodic le von reduce", spune Isarescu.
Riscul de a trebui sa majoreze rata dobanzii de politica monetara in perioada urmatoare este improbabil, potrivit sefului bancii centrale. "In urmatoarele 12 luni nu vad riscul sa majoram rata dobanzii de politica monetara, dar nu pot sa exclud posibilitatea", a declarat Isarescu.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât astazi reducerea ratei dobânzii de politică monetară la un nou minim istoric, de la 3% pe an, de la 3,25 %, începând cu data de 1 octombrie 2014, si
reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută se menține la nivelul de 16%.
Pentru a atenua volatilitatea ratelor dobânzilor pe piața monetară interbancară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,75 puncte procentuale de la +/-3 puncte procentuale. În consecință, începând cu data de 1 octombrie 2014, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25 la sută pe an.