"Deprecierea leului este o reacţie la evenimente. Nu ne dăm seama acum dacă nu cumva fundamentele pe care s-a mişcat cursul, puse în ultimii trei ani nu trebuie regândite. Trebuie să ne gândim că venim după o perioadă în care diferenţialul de inflaţie în UE faţă de România a fost în defavoarea noastră, după patru luni în care s-au schimbat două guverne şi o lună de manifestaţii, iar azi am asistat la o stabilizare de la sine a cursului", spune Isărescu. Guvernatorul precizează că într-adevăr amploarea deprecierii leului faţă de euro a fost destul de mică de 2%-3% din februarie până acum, iar impactul posibil asupra inflaţiei va fi marginal de 0,1-0,2%.
Isărescu a precizat că "panica nu este ceva raţional şi de aceea noi trebuie să încercăm să atenuăm din mers efectele acesteia. Este unul din motivele pentru care suntem atenţi la mişcările de curs".
Acesta a arătat că deprecierea leului a început de fapt la Londra în zilele în care în România nu se tranzacţiona, dar sunt 10 miliarde de lei sub formă de titluri de stat, circa 2,5 miliarde de euro aflate în mânile nerezidenţilor, iar comportamentul acestora este mai greu de controlat. Tocmai de aceea, prima măsură am luat-o deja: am dat asigurări că vom asigura continuitea în politici prin menţinerea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale şi ne bucurăm că premierul deseemnat a declarat la acest lucru", a declarat Isărescu.
Guvernatorul BNR a spus că nu exclude varianta ca ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară să fie stopat.
Isărescu: Deprecierea leului nu este de amploare, este o reacţie la evenimente
2 mai 2012, 16:43
Ultima modificare în 2 mai 2012, 19:43
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că, evoluţia inflaţiei arată că mai există câmp pentru reducerea dobânzii de politică monetară, dar mişcările de pe piaţa internă şi internaţională "ne-au pus în situaţia să întrerupem ciclul reducerilor de dobândă de politică monetară". Deprecierea leului este de asemenea un ecou la ultimele evenimente, dar deprecierea a fost de 2%-3%, fiind dictată în principal de mişcările de pe piaţa londoneză, când la noi nu se tranzacţiona, dar leul este o monedă convertibilă.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook