"Deprecierea leului este o reacţie la evenimente. Nu ne dăm seama acum dacă nu cumva fundamentele pe care s-a mişcat cursul, puse în ultimii trei ani  nu trebuie regândite. Trebuie să ne gândim că venim după o perioadă în care diferenţialul de inflaţie în UE faţă de România a fost în defavoarea noastră, după patru luni în care s-au schimbat două guverne şi o lună de manifestaţii, iar azi am asistat la o stabilizare de la sine a cursului", spune Isărescu. Guvernatorul precizează că într-adevăr amploarea deprecierii leului faţă de euro a fost destul de mică de 2%-3% din februarie până acum, iar impactul posibil asupra inflaţiei va fi marginal de 0,1-0,2%.
Isărescu a precizat că "panica nu este ceva raţional şi de aceea noi trebuie să încercăm să atenuăm din mers efectele acesteia. Este unul din motivele pentru care suntem atenţi la mişcările de curs".
Acesta a arătat că deprecierea leului a început de fapt la Londra în zilele în care în România nu se tranzacţiona, dar sunt 10 miliarde de lei sub formă de titluri de stat, circa 2,5 miliarde de euro aflate în mânile nerezidenţilor, iar comportamentul acestora este mai greu de controlat. Tocmai de aceea, prima măsură am luat-o deja: am dat asigurări că vom asigura continuitea în politici prin menţinerea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale şi ne bucurăm că premierul deseemnat a declarat la acest lucru", a declarat Isărescu.
Guvernatorul BNR a spus că nu exclude varianta ca ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară să fie stopat.