Cei care încearcă să facă unele calcule privind intervenţiile Băncii Naţionale a României în piaţa valutară ar trebui să facă şi corelaţiile cele mai simple, a declarat marţi, la un seminar bancar, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
‘Atunci când se încearcă unele calcule să se facă şi corelaţiile cele mai simple. Citesc cu mare interes raportul ING şi mai ales încercările de a calcula de fiecare dată care au fost intervenţiile Băncii Naţionale. Nu le publicăm pentru că se ştie, nu din experienţa noastră, se ştie din experienţa altor bănci centrale, că aceste date ar putea să genereze mai multe speculaţii, să facă mai mult rău decât bine. Dar dacă tot ne-a explicat cum am vândut noi în luna mai un miliard de euro, apoi trebuia să facă un mic efort să vadă că un miliard de euro înseamnă vreo patru miliarde de lei. Cum de există un asemenea surplus de lichiditate pe piaţă chiar la începutul perioadei de rezervă minimă obligatorie şi în condiţiile în care, după 25 ale lunii până pe 10 ale lunii următoare, Ministerul de Finanţe absoarbe vreo cinci miliarde de lei? De unde există surplus de lichiditate când Banca Naţională vinde valută şi absoarbe lichiditate? Este un minim de efort pe care cei care scriu despre problemele financiare trebuie să îl facă, pentru că altminteri şi publicaţiile de specialitate se pot transforma în jurnale uşuratice şi nu cred că acesta este scopul’, a afirmat Mugur Isărescu.
Conform unor estimări din piaţa bancară, BNR ar fi vândut în mai între 500 milioane de euro şi un miliard de euro pentru menţinerea stabilităţii cursului de schimb.