Conversia în lei a creditelor în valută la cursul de schimb din momentul acordării împrumuturilor, aşa cum este prevăzută într-un proiect de act normativ aflat în dezbaterea Parlamentului, poate fi aplicată doar dacă statul stabileşte şi cine va acoperi diferenţa, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
“Conversia se poate face si acum, pe baza voluntara,la cursul din ziua in care se face conversia, nu la cursul istoric. Daca cineva vrea la cursul istoric, trebuie sa se stabileasca si cine acopera diferenta. Se poate face de la bugetul de stat, din fondul de garantare sau din depozitele clientilor, Doamne fereste”, a declarat Isarescu. Intrebat daca varianta suportarii costurilor de catre banci poate fi o varianta, Isarescu a declarant: “Cand vorbim despre banci, nu trebuie sa varbim in termini abstracti. Ele creaza resurse, nu din nimic, ci din depozite. Daca iau din capital, vine directia de supraveghere din BNR si le cere sa majoreze capitalul. Banca poate sa multiplice de 5, 6, 7 ori, daca are suficient capital, in conditii de mare incredere. Daca ii afectezi increderea, tot sistemul de intermediere se blocheaza”.
Seful BNR crede ca problema conversiei creditelor in valuta pentru protejarea clientilor este diferita de cea clauzelor abuzive din contractele de credit. “E un contract care se incheie intre client in stare de constienta totala. Daca legiuitorul gandeste ceva de asemenea natura trebuie sa gandeasca resurse. E ca la buget”. Isarescu a precizat ca, in Romania, creditarea in franci elvetieni nu a avut amploarea din Ungaria, unde au intrat chiar si autoritati locale infaliment dupa ce s-au imprumutat in aceasta valuta.