Dobanzile ajunse la niveluri foarte mici sunt o problema pentru cei care economisesc, dar si pentru bancile centrale, care au dificultati in plasarea rezervelor internationale fara sa faca pierdere, a aratat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Exista acum dobanzi la depozite chiar nominal negative. Si noi traim in lumea asta. E o discutie care se va amplifica si cu nivelul rezervelor internationale ale bancilor centrale, cand nu mai ai unde sa le plasezi in lume ca sa nu faci pierdere", a declarat Isarescu, intrebat daca anticipeaza ca bancile vor oferi la depozite dobanzi care sa se situeze peste nivelul de 3% pe an, cat este prognoza de inflatie a bancii centrale pentru finele anului 2015 si daca, personal, ar imprumuta un strain pentru o dobanda care sa nu acopere inflatia, iesind in pierdere.
BNR a redus, ieri, rata dobanzii de politica monetara de la 3,5% la 3,25% si principalele ingrijorari in urma acestei masuri vizeaza posibile decizii ale bancilor de a reduce si mai mult bonificatiile oferite la depozite, descurajand economisirea. Multe banci au oricum dobanzi real negative la depozite, ofertele din piata pentru depozite pe trei luni situandu-se la 2-3% pe an.
Masura BNR a fost luata in contextul scaderii inflatiei la un nou nivel record, in iunie, motiv pentru care BNR a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru finele anului in curs si al anului viitor.
BNR a redus prognoza de inflatie la 2,2% pt finele anului 2014 si la 3% pentru sfarsitul lui 2015, de la 3,3% cat era pentru ambele termene. Pentru rata medie anuala a inflatiei, noua prognoza este de 1,4% pentru 2014 si 2,4% pentru 2015. Asteptarile mai bune vin dupa ce rata lunara a inflatiei a coborat, in iunie, la 0,66%, un nou minim istoric, fata de 0,97% in mai si 1,55% in decembrie 2013, iar media anuala dupa indicele armonizat al preturilor de consum a coborat la 1,5% in iunie, fata de 1,8% in mai, nivel care plaseaza Romania in randul tarilor care indeplinesc criteriul de convergenta nominala aferent necesar pentru aderarea la zona euro.
"Prognoza pe 2015 are ecart mare de incertitudine, s-ar putea sa o modificam de doua ori pana atunci. Am putea merge pe modificari si pe rata dobanzii de politica monetara, in ambele sensuri", a aratat Mugur Isarescu.