Mugur Isarescu a recunoscut in conferinta de presa ca banca centrala a intervenit in piata intre 2005-2007 prin cumpararea a 10 miliarde de euro. "Banii astia nu i-am primit; i-am cumparat din piata. Si eram si noi saturati de aceasta sterilizare. Atunci era un moment in care trebuia sa temperam aprecierea. Si cursul s-a oprit la 3,1 lei/euro. Daca nu am fi intervenit, probabil ca s-ar fi adeverit previziunile unor comentatori referitoare la un curs de 2,5 lei/euro", a precizat guvernatorul.Cea
Mugur Isarescu a recunoscut in conferinta de presa ca banca centrala a intervenit in piata intre 2005-2007 prin cumpararea a 10 miliarde de euro. „Banii astia nu i-am primit; i-am cumparat din piata. Si eram si noi saturati de aceasta sterilizare. Atunci era un moment in care trebuia sa temperam aprecierea. Si cursul s-a oprit la 3,1 lei/euro. Daca nu am fi intervenit, probabil ca s-ar fi adeverit previziunile unor comentatori referitoare la un curs de 2,5 lei/euro”, a precizat guvernatorul.
Cea mai solicitanta perioada a fost cea in care cursul era la valori de 3,1-3,2 lei/euro, „moment in care am cumparat circa trei miliarde de euro. Privind acum in urma, imi pare rau si regret faptul ca nu am cumparat mai mult„, a motivat Isarescu.
Referitor la temerile din piata privitoare la atingerea unor valori ale euro mult mai mari decat cele din aceste zile, guvernatorul a precizat ca „aceasta perioada nu este una de depreciere, cum am vazut ca este definita. Este o perioada de revenire a cursului. Euro a mai fost peste 4 lei”.
Ca raspuns la anumite temeri pe care si le manifesta cei care se sperie de noi maxime istorice, guvernatorul a precizat ca „nu este vorba aici de 500.000 de romani care au credite in valuta, ci de o tara intreaga. Trebuie observat ca atunci cand cineva are o durere tipa tare, cat poate, dar atunci cand are o bucurie – tace malc. Asa au fost exportatorii, care cand era cursul 3,1-3,2 lei, manifestau in fata BNR, stateau afara in ploaie si ne avertizau. Acum nu mai zic nimic„.
Referitor la calculele unor banci comerciale care se bazeaza pe o depreciere a leului, Mugur Isarescu a avertizat ca „asta e rolul bancilor, sa obtina castig. Cand cursul era mai mic, mizau pe aprecierea leului, acum mizeaza pe depreciere. Se duc ca la curse si pariaza. Foarte bine ca obtin castig. Asta e menirea lor, sa faca bani. Dar noi nu o sa dam lichiditati ca cineva sa traga in leu. Este totusi moneda noastra nationala, trebuie sa o protejam„.